31 mei 2023

Het is vijf voor twaalf

Is hij er verantwoordelijk voor?

Credit: Internetweekly.

Gisteren werd bekend gemaakt dat het vijf voor twaalf is. Dat wil zeggen dat wetenschappers van het Bulletin of the Atomic Scientists de zogenaamde Doomsday Clock twee minuten hebben opgeschoven naar het fatale moment van 12.00 uur. Sinds 1984 heeft die noodklok niet zo dicht gestaan bij de ‘midnight’ en dat komt niet alleen door de dreiging die uitgaat van de 27.000 kernwapens in de wereld, waarvan er 2.000 direct gelanceerd kunnen worden. De wetenschappers zijn óók voor het eerst bezorgd over de klimaatverandering die er plaatsvindt en die steeds duidelijker gevolgen begint te krijgen. Het was geen toeval volgens mij dat ook gisteren door het Platform Communication on Climate Change (PCCC) de De staat van het Klimaat 2006 is gepubliceerd. Op de website van het klimaatportaal, waar die PCCC-uitgave te downloaden is, staat over die klimaatsverandering: Niettemin zijn er ontwikkelingen gaande in het klimaat, die eigenlijk alleen maar kunnen worden verklaard door menselijke invloeden. Zowel de aanwijzingen hiervoor vanuit de waarnemingen als de wetenschappelijke onderbouwing ervan worden jaarlijks sterker. Als ik dat lees krijg ik sterk het vermoeden dat de zware storm die West-Europa gisteren teisterde een geplande actie was om ons eventjes met de neus op de feiten te drukken 😉 .

Een letterlijke illustratie dus van de noodroep van de wetenschappers om iets aan het klimaat te doen, want anders krijgen we regelmatig van dit soort stormen. Die Doomsday Clock is ingesteld in 1947 door genoemde wetenschappers om de dreiging van een nucleaire ramp zichtbaar te maken. Sinds dat jaar is de klok 18 keer gewijzigd, waarbij de periode tussen 1953 en 1960 het dieptepunt was, want toen stond de klok op twee minuten voor twaalf (zie grafiek). In het opschuiven van de wijzers de laatste keer speelde overigens niet alleen de klimaatsverandering een rol. Er is ook een nieuwe nucleaire situatie door landen als Noord-Korea en Iran. Sinds 1991 is er continue een verslechtering van de klok opgetreden en zijn we dichter bij de fatale 12 uur gekomen. Wanneer bereiken we het keerpunt? Bron: The Bulletin of the Atomic Scientists /NRC-Handelsblad 18 januari 2007.

Share

Comments

 1. K VIND DAT DIT HELEMAAL WAAR IS MENSEN ZIJN ZO DOM .
  ZE ZIEN NIET WAT ZE ALLEMAAL DOEN.
  KIJK NAAR DE WERELD HET GAAT HELEMAAL KAPOT.
  MAAR IK HEB HET TEGEN VEEL MENSEN GEZEGT.
  ZE WILLEN NIET LUISTEREN ZE DOEN NET OF ZE ME GELOVEN.
  MAAR IK ZIE AAN HUN DAT ZE ER NIKS OM GEVEN.
  IK WEL!! EN ER MOET ECHT WAT AAN GEDAAN WORDEN.
  KIJK NAAR AL DIE AARDBEVINGEN EN ORKANEN EN NOEM MAAR OP!
  DIT IS NIET NORMAAL.
  EN DIT WOU IK EVEN ZEGGEN K HOOP DAT ER MENSEN LUISTEREN.

 2. Yep. Geen woorden, maar daden. En laten we ook allemaal naar onszelf kijken en zien wat wij al kunnen doen om dingen te verbeteren. Dat zal al een hoop schelen.

  Bedankt voor je reactie, Saskiaa!

 3. Alsof 5 voor twaalf al niet scary genoeg klinkt…..we zijn gepromoveerd naar drie voor twaalf 🙁
  Vast oud nieuws, kwam dit artikel tegen en dacht ik zet het er even onder

  http://thebulletin.org/timeline

  Q
  2015: “Unchecked climate change, global nuclear weapons modernizations, and outsized nuclear weapons arsenals pose extraordinary and undeniable threats to the continued existence of humanity, and world leaders have failed to act with the speed or on the scale required to protect citizens from potential catastrophe. These failures of political leadership endanger every person on Earth.” Despite some modestly positive developments in the climate change arena, current efforts are entirely insufficient to prevent a catastrophic warming of Earth. Meanwhile, the United States and Russia have embarked on massive programs to modernize their nuclear triads—thereby undermining existing nuclear weapons treaties. “The clock ticks now at just three minutes to midnight because international leaders are failing to perform their most important duty—ensuring and preserving the health and vitality of human civilization.”
  /Q

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: