16 april 2024

Een avondje waarnemen bij Huygens

De OrionnevelIk kom net terug van een avondje waarnemen bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Het zag er de hele dag totaal niet naar uit dat het helder zou zijn. Eind van de middag, begin van de avond had ik nog kontakt met enkele andere mensen van de club en toen was het potdicht aan de hemel. Onze conclusie toen: de geplande extra waarneemavond gaat niet door. Ik zat om een uur of zeven ’s avonds na het eten een krantje te lezen en toen ik naar buiten keek zag ik hier en daar gaten in de bewolking. Hoog aan de hemel stond daar een halve maan mooi te wezen. En gaandeweg werd de bewolking steeds minder. Om kwart voor acht ben ik daarom toch naar de club gereden, want stel dat leden van Christiaan Huygens toch voor de deur zouden staan. En ja hoor, toen we alles in gereedheid hadden gebracht kwamen er leden opdagen. In totaal hebben we met een mannetje of negen, eh… wat zeg ik een mannetje of vijf en een vrouwtje of vier, naar mooie hemelobjecten staan turen. De Maan zelf was het meest bekeken object, maar andere leuke objecten waren de Orionnevel (ook wel genoemd M42; zie de foto. Eh.. zo zagen we ‘m niet door de kijker hoor), de Pleiaden (waar de Maan morgen geloof ik voorlangs gaat) en M35, een open sterrenhoop in Tweelingen. Om een uur of negen ’s avonds vonden we het allemaal weer welletjes en dat kwam goed uit, want het trok boven weer dicht. Kortom, het was onverwachts toch een leuk uurtje waarnemen.

Share

Speak Your Mind

*