29 maart 2024

27 januari 1967: brand in de Apollo 1

De bemanning van de Apollo 1

Credit: NASA

Het is vandaag precies veertig jaar geleden dat in de cabine van de Apollo 1 brand uitbrak. Daarbij kwamen de drie astronauten, hoofdpiloot Virgil Grissom, senior-piloot Ed White en piloot Roger Chaffee om het leven (op de foto van links naar rechts). De Apollo 1, officieel de Apollo/Saturn 204 (AS-204) was het ruimtevaartuig dat zich bovenin de Saturnus 1B draagraket bevond. De Apollo 1 stond toen op lanceerpad 34 op Cape Canaveral (Florida, VS). De bedoeling was die dag een lancering te simuleren. De echte lancering zou ergens in het eerste kwartaal van 1967 moeten plaatsvinden, aldus de planning. Maar het liep allemaal anders. Om 18.00 uur GMT (Greenwich Mean Time) namen de drie astronauten plaats in de cabine. Ze werden met hun pakken aan vastgegespt. Vrijwel onmiddelijk rook Virgil Grissom iets in zijn pak. De simulatie werd daarom uitgesteld tot 19.45 uur. Toen alles veilig leek werd de cabine afgesloten. De lucht werd daarna gevuld met zuivere zuurstof. Daarna volgden nog diverse andere problemen, zoals communicatieproblemen en er was een alarmsignaal met de toevoer van zuurstof. Maar geen van deze factoren deed de vluchtleiding besluiten om de drie mannen uit de cabine te halen. Om 23.30 uur GMT zou de simulatie starten. Maar om 23.31 uur kwam de stem van Chaffee over COM-1 die riep “We’ve got fire in the cockpit”. Enkele seconden later werd de verbinding verbroken met nog één uitroep van pijn. Op de televisiemonitor was nog te zien dat Ed White probeerde het luik naar buiten te openen, maar dat was zeer lastig door diverse veiligheidsmaatregelen. In het gunstigste geval zou White 90 seconden nodig hebben gehad om naar buiten te komen, terwijl de bemanning in slechts 19 seconden werd gedood. Over de oorzaak van de brand is veel onderzoek gedaan.

De uitgebrandde Apollo 1 cabine

Credit: NASA

Men denkt dat er in één van de draden in de cabine een vonk is ontstaan, die leidde tot een snelle verbranding van de zuivere zuurstof. In de cabine zat zo’n 50 kilometer kabel (!). De brand breidde zich snel uit waardoor de ruimtepakken van de astronauten smolten. De pakken van Grissom en van White werden later samengesmolten teruggevonden. Men concludeerde dat de bemanning was gestorven aan rookinhalatie en niet aan brandwonden. Volgens later onderzoek had Grissom derdegraads brandwonden op 36% van zijn lichaam (eerste-, tweede- en derdegraads brandwonden bedekten 60% van zijn lichaam) en zijn ruimtepak was voor 70% vernietigd. White had derdegraads brandwonden op 40% van zijn lichaam en zijn ruimtepak was voor 25% vernietigd. Chaffee had derdegraads brandwonden op 23% van zijn lichaam en zijn ruimtepak was voor 15% gesmolten. Na het ongeluk zijn diverse maatregelen genomen om herhaling zo veel mogelijk te voorkomen. Onder andere werd voortaan gewerkt met een mix van zuurstof (60%) en stikstof (40%) in plaats van 100% zuivere zuurstof. Ook werd het luik aangepast, zodat deze in minder dan 10 seconden te openen was en werden de pakken van de astronauten minder ontvlambaar gemaakt.

Plakaat van de Apollo 1 brand

Credit: NASA


Op de plaats van het ongeluk is later een plakaat aangebracht (zie de afbeelding). Voor iedereen die de complete beschrijving van de omstandigheden van de brand wil lezen en alles wat er daarna aan onderzoeken is gedaan raad ik de NASA site aan van de Apollo 1 (door hun wel de Apollo 204 genoemd). Bron: NASA Apollo 204 / wikipedia

  Ik ben nog steeds bezig om de gevolgen van de upgrade naar WordPress 2.1, die ik deze week heb gedaan, te bekijken en de verschillende onderdelen weer aan de praat te krijgen. Wat bijvoorbeeld nog niet inmiddels wel werkt is de Astro-kalender in de zijbalk. Ook is er ergens een javascript-fout, die resulteert in zo’n klein geel uitroepteken linksonder op je scherm. Niets iets om je zorgen over te maken hoor, maar ik vind ’t wel irritant. Afijn, we blijven ons best doen.

Share

Speak Your Mind

*