15 februari 2019

Hubblecamera is weer eens uitgevallen

De ACS nog in de cleanroom Voor de zoveelste keer is de belangrijkste camera van de Hubble ruimtetelescoop, de Advanced Camera for Surveys (ACS), uitgevallen. Op zaterdag 27 januari om 13.34 uur Nederlandse tijd ging de camera plotseling in de safemode. Een eerste vluchtig onderzoek heeft laten zien dat de camera niet meer werkt en dat de stroomvoorziening naar de zogenaamde B-zijkant van de camera gestopt is. Maar de volgende dag om een uur of acht ‘s morgens (alweer onze tijd) kregen ingenieurs van de NASA de camera weer aan de praat. Direct naar aanleiding van de tijdelijke uitval van de ACS is er een zogenaamde Anomaly Review Board benoemd, die diepgaand gaat bekijken wat er nou precies gebeurd is. De commissie zal in ieder geval bekijken of er nog gevolgen zijn voor de vierde servicemissie van de Space Shuttle, die volgens de planning in september 2008 omhoog zal gaan en die de Hubble weer moet updaten. Het is niet de eerste keer dat de ACS is uitgevallen. Zie onder andere m’n astroblogs van 29 september en 26 juni 2006 voor een relaas van die eerdere anomalie

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.