13 juli 2024

Update van de maanplannen van George Bush

Links Orion/Ares en rechts Apollo/Saturnus. Wie ziet het verschil?

Credit: NASA

Drie jaar geleden maakte president George Bush z’n plannen bekend om weer bemande vluchten naar de Maan te gaan organiseren. In het Britse vakblad Nature verscheen gisteren een artikel van Geoff Brumfiel, correspondent voor Nature in Washington. Daarin een stand van zaken met die plannen. Het artikel is voor de verandering gratis (meestal moet je voor dat soort publicaties betalen 🙁  ). Kijk hier maar eens. Voor de Astrobloglezers een kort overzicht van wat in opdracht van de heer Bush de laatste drie jaar allemaal gedaan en/of bedacht is om de doelstelling te realiseren:

  • Wat in de lijn der verwachtingen lag: de Space Shuttle’s hebben afgedaan. Er komt een nieuw soort toestel, die vergelijkbaar is met de vroegere Apollo-capsules. Maar dan eentje in opgefokte vorm, ‘Apollo on steroids’ zoals ze het in Amerika noemen. De naam van de capsule gaat Orion luiden. En de draagraket, opvolger van de saturnus V dus, wordt de Ares-1. In 2014 moet de eerste Ares-1/Orion de lucht in gaan (en dat bedoel ik dan niet figuurlijk) en vanaf 2020 ongeveer moet die capsule naar de Maan vliegen (en dat bedoel ik alweer niet figuurlijk, ja sorry hoor ik verzin al die uitdrukkingen niet). Dan moet er een bemand station op één van de maanpolen worden gebouwd en dat moet weer de basis vormen voor een latere reis naar Mars. Benodigde middelen voor deze gehele operatie tot 2018: $ 104 miljard 😯 !
  • Om dat gigantische bedrag te kunnen opbrengen moeten de Shuttlevluchten vanaf 2010 stoppen. Ook wordt flink bezuinigd op andere onderdelen zoals planeetonderzoek en sterrenkundig onderzoek vanaf satellieten. De ISS zal er op een gegeven moment ook onder te leiden hebben.
  • Voor de ontwikkeling van de Orion en Ares-1 wordt niet een geheel nieuwe technologie ontwikkeld, want da’s veel te duur, maar wordt grotendeels teruggegrepen op de bewezen technologie van …de Apollo en Saturnus V’s! Ja, die komt weer terug in een modern jasje. Ik verzin het niet, het staat er gewoon 😉 . Zelfs de ontsnappingssystemen zijn Apollo-gebaseerd.
  • Op een gegeven moment moet er een zwaardere draagraket komen, de Ares-V. In plaats van 30 ton lading, zoals de Ares-1 kan dragen, moet die 130 ton omhoog kunnen brengen. Die moet daarmee ook een maanlander kunnen herbergen voor de bemande vluchten rond 2020.
  • De ontwikkeling van de Orion is inmiddels door de NASA aanbesteedt bij het bedrijf Lockheed Martin (kosten $ 3,9 miljard). Volgende maand zal ook de ontwikkeling van de Ares-1 worden aanbesteedt (dat zal vast geen Europees bedrijf zijn).
  • Deze week werd bekend dat NASA flink moet snoeien in z’n programma’s om de begroting rond te krijgen (zie het grafiekje hieronder). Er is het vooruitzicht dat als die maanbasis er eenmaal is veel wetenschappelijke waarnemingen kunnen worden gedaan, maar er zijn geleerden die twijfelen of dat echt zin heeft. Nu wordt in veel wetenschappelijke programma’s diep gesneden om het maanprogramma mogelijk te maken. Scepsisme alom dus.
  • Tenslotte is de NASA bezig om de PR van de maanplannen te verbeteren. Het grote publiek in Amerika moet enthousiast worden gemaakt, net zoals dat eind jaren zestig het geval was ten tijde van de Apollo-vluchten.
de verdeling van de centjes van de NASA de komende jaren

Credit: NASA

Afijn, die jongens bij de NASA zitten niet stil. Nou, ik ga even een hapje eten en dan naar de sterrenclub. Oh, eerst Suzanne Bisschop van het station ophalen, want die moet vanavond de lezing geven over astrochemie. Morgen lezen jullie wel hoe het was. Bron: Nature.com.

Share

Speak Your Mind

*