1 maart 2024

181 (of 182?) dingen die je op de Maan kunt doen

Eén van de 181 ideeën: radiowaarnemingen vanaf de Maan

Credit: NASA

De NASA heeft deze week een lijst gepubliceerd van 181 dingen die je op de Maan kan doen. Zoals bekend is de NASA van plan om weer naar onze naaste buur af te reizen (zie m’n astroblog van deze week hierover) en om niet in de situatie te geraken dat ze er astronauten heensturen die op de Maan aangekomen zullen zeggen ‘hé, wat zullen we nou es gaan doen?’ hebben ze zo’n 1000 mensen gevraagd na te denken over aktiviteiten die je op de Maan kan doen. Ze hebben niet alleen wetenschappers gevraagd, maar ook mensen uit het bedrijfsleven en collega-ruimtevaartinstituten. En zo kwam er een lange lijst uit, 48 bladzijden tellend, die een inventarisatie biedt van de verzamelde ideeën. De meeste ideeën zijn niet zo erg schokkend, want ze gaan over sterrenkundig onderzoek vanaf de atsmosfeerloze maan, mijnbouw (kassa!), voorbereidingen voor de ‘ultieme reis’ naar Mars, etc.. Kijk zelf maar of er nog leuke dingen bij zitten. Saturnus en de Maan door Peter BootIn feite wil ik er nog een 182e idee aan toevoegen: niet iets wat je op de Maan kunt doen, maar wel heel goed mét de Maan: haar fotograferen. Dit weekend kreeg ik namelijk van twee collega Huygenisten (ahum) foto’s van de samenstand van de Maan en Saturnus afgelopen vrijdag. De ene van Peter Boot, de andere van Peter Pulles. Beiden mooie foto’s, een stuk beter dan die van mij. Peter B. had wel hetzelfde probleem als waar ik mee kampte: of hij had de Maan mooi in beeld met de kraters en zeeën, maar dan was Saturnus onderbelicht, of hij had Saturnus in beeld, maar dan was de Maan overbelicht. Het is kennelijk lastig om precies die belichting te vinden waarbij zowel de Maan als Saturnus te zien zijn. Een combinatie van foto’s zou daarbij de gulden middenweg zijn, maar da’s wel een trucje. En dat heb ik direct maar even toegepast, want zo’n foto met een overbelichte maan heb ik gisteren al getoond. Peter B. nam de foto met z’n Celestron Ultima 2000 met Focal reducer in het Saturnus en de Maan door Peter Pullesprimaire focus, met een belichtingstijd van 1/100e seconde voor Saturnus en 1/1600e voor de Maan. Peter P. heeft vanuit z’n Ecliptica-sterrenwacht in Arkel de samenstand ook gefotografeerd. Hij gebruikte daarvoor z’n 80mm William Optics apochromatische kijker. Peter P. heeft de combinatie van foto’s zelf toegepast. De belichtingstijden die hij vermeldt zijn 1/1000e seconde voor de Maan en 1/60e voor Saturnus. Peter schrijft dat op de originelen bij het inzoomen zelfs de schaduwen van de ringen van Saturnus op de planeet te zien zijn! Peter & Peter, hele mooie foto’s hoor! [Ik merk trouwens dat de afbeeldingen verkeerd worden weergegeven als je erop klikt: van die bovenste maanfoto van de NASA ontbreekt het maanoppervlak. En van Peter Pulles’ foto krijg je alleen de Maan te zien en ontbreekt Saturnus. Zucht 🙁 . Hier kan je de volledige foto van Peter bekijken, inclusief Saturnus. Sorry voor de troubles, m’n imagemanager doet een tikkeltje moeilijk af en toe]

Share

Speak Your Mind

*