23 april 2021

Over golfen op de Maan en stoute astronautes

De inmiddels beroemde golfstick van Alan Shepard

Credit: USGA Museum New Jersey

Op 6 februari 1971, vandaag dus 36 jaar geleden, ging de astronaut Alan Shepard een potje golfen op de Maan. Samen met Edgar Mitchell was Shepard op de Maan in het kader van de Apollo 14 missie. De derde man, Stuart Roosa, maakte op dat moment rondjes om de Maan met de Apollocapsule. Volgens de verhalen zou de golf-excercitie helemaal niet de bedoeling zijn geweest, maar had Shepard de golfstick en twee golfballen aan boord van de Apollo 14 meegesmokkeld. Tsja, kennelijk had de douane tijdens het inchecken zitten slapen 🙂 . De golfclub, een zogenaamde six iron golfclub (zie afbeelding, het geval staat nu ergens in een museum), was nogal lastig te hanteren met het logge astronautenpak van Shepard. Maar het lukte hem uiteindelijk toch enkele slagen te maken en beide ballen weg te slaan. Shepard beweerde dat de tweede bal ‘miles and miles and miles’ ver weg ging. Beetje overdreven, want schattingen van de werkelijke bereikte afstand liggen tussen de 180 en 365 meter. Nou zijn de Astrobloglezers uiteraard stiknieuwsgierig naar de beelden van die befaamde golfpartij op de Maan. Welnu, dankzij de welbekende videosite Youtube zijn die beelden voor het nageslacht bewaard gebleven (klik op de foto):

Donkere vage beelden van de eerste golfer in de geschiedenis in de ruimte. Maar dat groezelige hoort bij de Apollovluchten, dus niet zeuren a.u.b. Diezelfde Alan Shepard was overigens sowieso al een held, want hij was ook de allereerste Amerikaan in de ruimte. Op 5 mei 1961 had hij in de Freedom 7 een korte ruimtevlucht gemaakt. Kort voorafgaande aan die vlucht had hij geroepen “Please, dear God, don’t let me fuck up.” Niet echt het correcte, stijve type astronaut zoals Neil Armstrong dat was 🙂 . Ik had overigens enkele maanden terug nog het bericht van de Russische ruimtevaarder Mikhail Tyurin die tijdens een ruimtewandeling in november een golfslag in de ruimte heeft gemaakt. Dat was een commerciële stunt om een Canadese golffabrikant te promoten. Wanneer zal Tiger Woods z’n eerste ruimtevlucht gaan maken? Het is trouwens niet allemaal koek en ei met die astronauten hoor.

Lisa Nowak na haar arrestatieVandaag las ik het bericht dat op 5 februari op het vliegveld Orlando International in Florida de NASA astronaute Lisa Nowak is gearresteerd 😯 . Niet omdat ze golfsticks heeft willen smokkelen, maar omdat ze wordt verdacht van “ontvoering, mishandeling, poging tot diefstal van een auto met mishandeling en het vernietigen van bewijs”. Aldus het bericht van Space.Cweb.nl. Ik zag net in het NOS-middagjournaal dat er een item over Lisa Nowak was. Het had geloof ik iets te maken met een ruzie tussen haar en een andere vrouw over…. een collega-astronaut waar ze allebei verliefd op waren. Niets menselijks is die astronauten vreemd. Lisa Nowak was die vrouw op gaan zoeken om haar ‘even de waarheid te vertellen’. Met de auto had Nowak een rit gemaakt van Houston naar Florida om haar rivale op te zoeken en om geen tijd onderweg te verliezen met plasstops had ze een astronautenluier aan gedaan! Gaat lekker zo met die astronauten.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.