30 november 2023

De geschiedenis van de toekomst

Militair ruimtestation Skyhook

Credit: Mechanix Illustrated

Gisteren kwam ik een website tegen die iedere Astrobloglezer echt een keer moet hebben gezien: Modern Mechanix. Die website laat zien hoe men vroeger tegen de toekomst aankeek, aan de hand van artikelen die gedurende de twintigste eeuw in diverse populair-wetenschappelijke tijdschriften verschenen. “Yesterday’s tomorrow, today“, zoals de website het zelf omschrijft. Van die artikelen laat de website de inhoud zien plus alle foto’s en tekeningen die daarbij horen. Ik heb de categorie space een keer doorgewandeld en mij op amusante wijze verbaasd over de toekomstvisie die soms in die artikelen naar voren komt. Zo verscheen april 1949 in het tijdschrift Mechanix Illustrated het artikel “Fortress on a skyhook” door Frank Tinsley. Het gaat daarin om een soort van voorloper van de Deathstar, die als militaire voorpost rondjes om de Aarde zou gaan draaien (zie de afbeelding hierboven). Niet iets wat uit de duim kwam van de heer Tinsley, want hij schrijft o.a.: “The U.S. is working on plans for a satellite base, Defense Secretary Forrestal reveals. Take a long look at this man-made “moon” and learn how it may rule the world.” Ja mensen, die plannen kwamen dus van het ministerie van Defensie van de VS, een zeer betrouwbare bron dus 😉 .

Sovjetsteden op de Maan

Credit: Science Digest

Een ander artikel verscheen februari 1958 in het blad Science Digest en ging over toekomstige Sovjet-steden op de Maan. Even een quote uit het artikel: “The Russians say they will build special lunar cities with unique atmospheric pressures so arranged as to enable humans to survive and thrive on the moon. We have this on the authority of Prof. N. A. Varvarov, chairman of the Astronautics Section of DOSAAF, the initials standing for the Russian name of the Volunteer Organization of Aiding the Army, the Air Force, and the Navy of the Soviet Union, the civil-defense apparatus of that country.” En zo gaat het zeven pagina’s door met een nauwkeurige beschrijving hoe die steden van de toenmalige Sovjet-Unie (de grote vijand tijdens de Koude Oorlog van de Verenigde Staten) op de Maan er uit zouden gaan zien. Achteraf allemaal om te lachen, al zou het best kunnen zijn dat men ons over honderd jaar ook uitlacht vanwege onze voorspellingen over stijgende zeespiegels. Om maar wat te noemen.

Het prototype van de GPS

Credit: Mechanix Illustrated

De artikelen op Modern Mechanixs zijn overigens niet allemaal ‘verkeerde’ toekomstvisies. Er zitten er ook tussen die gewoon juist bleken te zijn en vandaag de dag heel gewoon zijn. Zo verscheen september 1956 een artikel in Popular Science getiteld Proto-G.P.S.. Juist ja, over het plan om met behulp van drie satellieten een globaal navigatiesysteem op te zetten. Die satellieten zouden met radiosignalen vliegtuigen en schepen op Aarde precies kunnen vertellen waar ze zich bevinden. Aldus het idee van L. Lawrence jr. van de Chrysler Corporation. Het uiteindelijke GPS-systeem heeft zoals we weten meer satellieten nodig, want het van oorsprong Amerikaanse militaire navigatiesysteem [1]Officieel heet het systeem nog steeds NAVigation Satellite Time And Ranging, NAVSTAR dus telt minimaal 24 satellieten. Maar het idee is juist gebleken. Kortom, bezoeken die Modern Mechanix site!

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Officieel heet het systeem nog steeds NAVigation Satellite Time And Ranging, NAVSTAR dus

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: