19 september 2018

Hubble brengt planetaire nevel mooi in beeld

Planetaire nevel NGC 2440Gisteren werd door de ESA/NASA een gloednieuwe foto gepubliceerd van de planetaire nevel NGC 2440. De foto werd op 6 februari 2007 gemaakt met de Wide Field Planetary Camera 2 aan boord van de Hubble ruimtetelescoop. Een heel mooi plaatje van een nevel die ontstaan is doordat een ster vergelijkbaar met onze Zon in de laatste fase van z’n leven al zijn buitenlagen afstootte. Wat in de kern overblijft is een witte dwerg, op de foto de witte stip in het midden. De buitenlagen worden door ultraviolet licht afkomstig van de witte dwerg tot lichten gebracht en zo zijn ze zichtbaar voor telescopen op Aarde. Omdat dit soort nevels meestal vrij symmetrisch en rond zijn zag men ze in de 18e en 19e eeuw regelmatig aan voor planeten. Vandaar de naam planetaire nevels. De witte dwerg in NGC 2440 is

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.