13 november 2018

Donkere sterrenstelsels zijn gestript van hun zichtbare massa

Simulatie van een sterrenstelsel omgeven door donkere dwergstelselsIn het heelal komen donkere sterrenstelsels voor, die bijna niet opvallen omdat ze bijna geen ‘gewone’ zichtbare massa hebben, maar wel veel donkere materie. Sterrenkundigen praten over donkere dwerg-sphero

Reacties

  1. Andre zegt:

    Bestaat er ook een zware zwarte gat in het midden van een donkere sterrenstelsel

  2. Nee, ik denk niet dat er in zo'n donker sterrenstelsel in de kern ook een zwaar zwart gat zal zitten. Per slot van rekening is een zwart gat de uitkomst van de evolutie van normale materie, bijvoorbeeld een zware ster die aan het einde van z'n leven als supernova explodeert en wiens kern in elkaar klapt tot zwart gat. Of meerdere zwarte gaten die samensmelten tot een superzwaar zwart gat. Geen normale materie dan ook geen zwarte gaten. Sterker nog, het blijkt dat zwarte gaten en donkere materie elkaar niet echt mogen en dat ze elkaar min of meer ontwijken:

    https://www.astroblogs.nl/2010/03/22/zwarte-gaten-https://www.astroblogs.nl/2008/03/09/superzware-zw

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.