23 februari 2024

Sterrenkijkdagen bij Christiaan Huygens

De sterrenwacht van Christiaan HuygensWil je met eigen ogen de ringen van Saturnus zien? De kraters op de Maan? Of zaterdagavond een heuse totale maansverduistering? Kom dan kijken bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Op vrijdag 2 maart en zaterdag 3 maart stellen de leden hun telescopen op voor iedereen die belangstelling heeft in sterrenkunde. Dit gebeurt in het kader van de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen die voor de 31e maal worden georganiseerd.

Bij helder weer wordt het sterrenwachtje geopend die de vereniging vorig jaar in gebruik heeft genomen. De grote lenzentelescoop van de vereniging wordt in stelling gebracht. Ook staan verschillende soorten telescopen van de leden gereed om de sterrenhemel van dichtbij te laten zien. Maansverduistering!!Tijdens de sterrenkijkavonden is het volle Maan. Normaal gesproken is dat niet gunstig Maansverduisteringvoor sterrenkundige waarnemingen. Maar op zaterdag gebeurt er iets bijzonders: De Maan komt in de schaduw van de Aarde terecht. We zijn getuige van een totale Maansverduistering. Het begin van de verduistering is om zaterdagavond 22.30 uur en om 0:21 uur is de Maan maximaal verduisterd. Dit fenomeen is prachtig te volgen met blote oog, verrekijker en telescoop. Zelfs in de aardschaduw blijft de Maan zichtbaar, als een geheimzinnig donkerrode of bruine bal aan de hemel.

Andere interressante objecten

De planeet Saturnus siert het sterrenbeeld Leeuw. Met het blote oog is het een helderste stip in die hemelstreek. Saturnus heeft een fraaie ring. Het is daarmee is een van de mooiste hemellichamen die we met een amateurtelescoop kunnen zien. Een kijker toont ook Titan als een puntje van licht. Het is de grootste maan van Saturnus.

Buiten door de kijkers turenOp deze maan is in januari 2005 de Huygens sonde van ESA geland! Zaterdagmiddag worden kijkers met speciale filters op de zon gericht. Met een beetje geluk zullen zonnevlekken en zonnevlammen zo groot als de Aarde te zien zijn. Naast het sterrenkijken staan er allerlei andere activiteiten op het programma. Dus ook bij bewolkt weer is er genoeg te beleven: Er worden doorlopend astronomische presentaties gegeven. Je kunt uitleg krijgen over de werking van al dan niet computergestuurde telescopen. Er zijn computers met sterrenkundige software.De activiteiten vinden plaats bij het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard aan de Matenaweg 1, tussen Papendrecht en Wijngaarden. De sterrenkijktijden zijn op vrijdag 2 maart van 19.00 uur tot 23.00 uur en zaterdag 3 maart van 15.00 tot 00.30 uur. De toegang is gratis (routebeschrijving).

Share

Speak Your Mind

*