20 september 2018

Ontmoeting met kosmonaut Leonov

Leonov tijdens z'n ruimtewandeling[noot vooraf: verzoek aan de Astronova-lezers om deze Astroblog eventjes over te slaan. Dank u wel] Een Russische kosmonaut zie je over het algemeen vrij weinig, laat staan dat je zo’n persoon de hand kan schudden. En toch overkwam het vorige week zaterdag enkele leden en bestuursleden van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. Zoals ik schreef was Aleksej Leonov vorige week zaterdag in Nederland om het vernieuwde observatorium in Ridderkerk te openen. Onze vereniging had ook een uitnodiging ontvangen en daar gingen we uiteraard graag op in. En zo kwam het dat drie leden van Huygens de hand konden schudden met de man die op 18 maart 1965 als eerste mens een ruimtewandeling maakte vanuit z’n capsule, de Voschod-2. Die ruimtewandeling verliep niet probleemloos, want tien minuten nadat Leonov buiten de Voschod 2 had gezweefd, bleek dat zijn pak door de luchtdruk zo Leonov met Herman Korff (l) en Frans de Winter (r)stijf was dat het hem niet lukte om terug de luchtsluis in te gaan. Door wat lucht uit zijn pak te laten lopen (!) kon hij zich beter bewegen, en slaagde hij er in het ruimtevaartuig terug te keren. Vervolgens hadden

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.