21 september 2018

Zon behoorlijk actief ondanks minimum

Zonneverkenner Ulysses in actieWaarnemingen van de gezamelijke ESA-NASA Ulysses missie laten zien dat de Zon nog behoorlijk actief is, ondanks het feit dat de Zon in de elfjarige zonnevlekkenperiode z’n minimum meemaakt. December 2006 vloog de Ulysses op verre afstand ‘onder de Zon door’, over haar zuidpool heen. Ulysses registreerde daarbij activiteiten op de Zon die overeenkwamen met dezelfde passage over de zuidpool zes jaar eerder, in 2000-2001. Alleen bevond de Zon zich toen in haar maximum! De zonnestormen, die de energie-uitbarstingen veroorzaken, komen meestal alleen in de equatoriale streken van de Zon voor, maar nu zijn ze door Ulysses dus ook in de poolstreek waargenomen en dat tijdens een Zonne-minimum. E

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.