23 februari 2024

Huiswerkopdracht week 9

img-60s-400-20015.jpgJa ja, lieve astrobloglezers, de tijd van passief iedere dag een astroblogje lezen is voorbij. De astrobloglezer gaat actief worden, zelfs interactief. De nieuwe astrobloglezer is opgestaan, ahum… 😉 . Niet schrikken, ik zal het allemaal uitleggen. Zoals ik 17 februari j.l. schreef hadden we onlangs bij Christiaan Huygens een avondje astrofotografie. Onder andere werd toen de suggestie gedaan om te kijken of een door de leden gemaakte astrofoto niet door anderen kan worden verbeterd. Tegenwoordig hebben we allemaal wel één of ander grafisch programma op de PC staan, variërend van de gratis MS-paint, via de betaalbare Paint Shop Pro tot aan de dure professionele Adobe Photoshop. En daarin zitten diverse tools om foto’s grafisch te verbeteren, variërend van simpele automatische tools tot geavanceerde curves- en niveau-tools. Op die Huygens-avond kwamen onder andere enkele foto’s van Peter Boot ten tonele. Sommige erg goed, maar anderen waar volgfouten of beeldfouten in zitten. Eén daarvan heeft Peter mij gisteren opgestuurd, te weten een foto van M42, de bekende Orionnevel. Hier afgebeeld is de jpg-versie van de foto, 112 Kb groot. De foto is met z’n Canon 350D 60 seconden belicht op 400 ISO. Peter heeft mij ook een zogenaamde raw-versie van de foto opgestuurd, in Canon’s CR2 formaat [1]ik heb deze foto op m’n astroblogs-zoom website gezet. Klik op de link als je de raw-versie wilt bewerken. Klik dan op de download-knop en de foto wordt als zip-bestand vervolgens naar je … Lees verder. Voor de liefhebbers van de pure raw-foto’s is die foto ideaal om te bewerken. Let op: deze versie is ruim 9 Mb groot. Check ook even je grafische programma of die wel CR2-bestanden kan verwerken, want anders download je voor niets. De vraag aan de astrobloglezers is of zij met hun grafische programma’s de bovenstaande foto van M42 (of de raw-versie) willen verbeteren. Probeer de zichtbare fouten (de vignettering aan de randen, de achtergrondruis, …) te verbeteren en daarmee de Orionnevel zo goed mogelijk ‘uit de verf te laten komen’. De gepimpte foto kan je opsturen [2]geef ook even aan wat je precies gedaan hebt om het resultaat te verkrijgen. Handig voor andere lezers die geïnteresseerd zijn in grafische verbeteringen naar adrianusv at astroblogs punt nl (de spam-onvriendelijke weergave van m’n email-adres). De resultaten die ik van jullie ontvang zal ik dan binnenkort hier publiceren. Nou, dat huiswerk valt toch wel mee, nietwaar? Succes er mee!

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 ik heb deze foto op m’n astroblogs-zoom website gezet. Klik op de link als je de raw-versie wilt bewerken. Klik dan op de download-knop en de foto wordt als zip-bestand vervolgens naar je toegestuurd. Uitpakken en een de slag! Let op dat de zoom-site niet in staat is CR2 foto’s te laten zien, vandaar dat je een kruisje in beeld krijgt.
2 geef ook even aan wat je precies gedaan hebt om het resultaat te verkrijgen. Handig voor andere lezers die geïnteresseerd zijn in grafische verbeteringen

Speak Your Mind

*