1 oktober 2023

Werner von Braun op de zuidpool

Werner von Braun op de Zuidpool, 7 januari 1967

Credit: Public Domain

Ik blijf even bij de Zuidpool hangen. Gisteren had ik het bericht over de onlangs in gebruik genomen South Pole Telescope, die gebruikt maakt van de supergunstige waarneemomstandigheden om waarnemingen aan het vroege heelal te doen. Vandaag ook een Astroblog gewijd aan de Zuidpool, maar meer als aanleiding. Gisteren las ik in Phil Plait’s Bad Astronomy Blog namelijk over de reis die Werner von Braun, de Duitser in Amerikaanse dienst die de Saturnus V raket ontwikkelde, in 1967 naar de Zuidpool ondernam. In feite gaat het over van de meest geruchtmakendste conspirary-theorie die er ooit bedacht zijn: de Maan-hoax! Een conspiracy die dezelfde impact heeft als de 11-september conspiracy en de vele theorieën over de moord op John F. Kennedy. De Maan-hoax (op Wikipedia noemen ze het de Apollo-maanlandingscomplottheorie) komt er op neer dat de Apollo-vluchten naar de Maan helemaal niet hebben plaatsgevonden. Alle beelden die we tussen 1969 en 1972 zogenaamd vanaf de Maan hebben gezien zijn pure nep. Ergens in een studio zijn de beelden opgenomen en via een kunstmaan die om de Aarde vloog zijn die bij de miljoenen televisiekijkers beland. De Maan-hoax is niet zo maar verzonnen, maar berust op een aantal argumenten op grond waarvan de voorstanders van de hoax de Apollo-vluchten als verzonnen beschouwen. Op die genoemde wikipedia-site staan tientallen van die argumenten. Afijn, kijk zelf maar eens op die site om er kennis van te nemen.

filmposter van Capricorn OneDe bekende Hollywood-film Capricorn One gaat trouwens over de Maan-hoax. Goede film, moet je echt een keer zien. Eh… even om misverstanden te voorkomen: ik geloof zelf helemaal niet in de Maan-hoax, voor mij staat vast dat die astronauten op de maan rondwandelden. Als achtjarige zat ik in 1969 ’s nachts aan de beeldbuis gekluisterd om Neil Armstrong die ladder te zien afdalen en bij mij gaat er niet in dat die beelden uit één of andere hangar uit Arizona kwamen. Denk overigens niet dat de Maan-hoax slechts door een onbeduidend obscuur clubje mensen wordt aangehangen, want een zoektocht op Google levert bijna 1,2 miljoen hits op en geloof mij maar dat er nog steeds héél veel mensen in de theorie geloven? [1]volgens een enquáªte van Gallup zou zo’n 6% van de Amerikanen er in geloven. Zeker na alle blunders die de NASA daadwerkelijk gemaakt heeft. Maar goed, we hadden het dus over Werner von Braun die op de Zuidpool is geweest. Phil Plait is net als ik groot tegenstander van de Maan-hoax. En Phil is wat dat betreft erg op de barricaden te vinden, want hij reist stad en land af om z’n boodschap te verkondigen en onzinverhalen de grond in te boren. Hij wordt dan ook regelmatig als gast in radio- en televisieshows gevraagd en daar ontmoet hij z’n tegenstanders. Zo was hij kortgeleden telefonisch te gast in Penn Jillette radioshow. In de studio zat als gast ene Joe Rogan, bijgenaamd de Fear Factor, fervent voorstander van de Maan-hoax. Die radio-uitzending leverde ruim 43 minuten felle discussie op tussen Phil Plait en Joe Rogan (met de gastheer Penn Jillette daartussen, die vooral op de hand van Rogan was). De uitzending is voor de liefhebbers als podcast (zeg maar mp3-bestand) te downloaden en beluisteren en ik zou willen zeggen: doen! Eén van Rogan’s argumenten was dat in 1967 Werner von Braun, in zijn ogen een regelrechte Nazi uit Duitsland, een reis naar de Zuidpool maakte. Niet om daar een toekomstige South Pole Telescope te gaan opzetten, maar om meteorieten te verzamelen die afkomstig zijn van de maan en die konden dienen als ‘nep-Apollo-maanstenen’.

Studiowerk of niet?

Credit: NASA

Ook kwam Rogan met het verhaal aan van de citroen van Grissom. Zoals ik 27 januari j.l. schreef kwam de astronaut Virgil (Gus) Grissom op 27 januari 1967 om het leven bij een brand in de Apollo 1. Het verhaal gaat dat Grissom een week voor die brand een grote citroen aan de Apollocapsule hing, ten teken dat die volgens hem niet deugde. Volgens Rogan zou Grissom er mee hebben willen aangeven dat hij niet langer bereid was het spelletje mee te spelen. En dat zou ‘m vervolgens fataal zijn geworden. Nou lieve astrobloglezers, jullie begrijpen dat Phil Plait dat soort onzin uiteraard niet over zich heen kan laten gaan en dat jullie daarom de ‘Plait-Rogan tape’ maar eens moeten beluisteren (9 Mb geloof ik). Wordt vast en zeker vervolgd! Ik ben trouwens wel benieuwd wat de Astrobloglezers allemaal vinden van de Maan-hoax. Reageer daarom! Bron: Bad Astronomy Blog.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 volgens een enquáªte van Gallup zou zo’n 6% van de Amerikanen er in geloven

Comments

 1. Ik geloof dat de eerste maanreizen gefaked zijn.

  Hades, frequent schrijver op http://achtergeslotendeuren.punt.nl enz.

 2. En ik geloof van niet. Wel bedankt overigens voor je reactie, want daar vroeg ik in m’n astroblog om (ik moest ‘m weer eventjes lezen, het was al weer van een tijdje terug).

 3. Ikzelf ben van mening dat men in die tijd zeker naar de maan gereisd is (of misschien wel eerder) maar dat het beeldmateriaal dat toen aan de wereld uit is gezonden gefaked is. Dat men in die tijd gefaked beeldmateriaal uit heeft gezonden betekent namelijk nog niet dat men toen nooit op de maan is geweest. Ikzelf geloof dat er zich dingen op de maan afspelen die het grote publiek om de één of andere reden niet mag zien. Het is ook aangetoond dat latere maanfoto’s gemanipuleerd werden alvorens ze voor het publiek toegankelijk werden. Het gaat hier dus niet om fake-foto’s maar om echte foto’s natuurlijk. Dus is men naar de maan afgereisd? Ja naar mijn geloof wel. Zijn de beelden van de Apollo-maanlanding echt? Nee, ze zijn absoluut fake.

  Vr. groeten,

  Hermes (Achtergeslotendeuren.punt.nl)

 4. Persoonlijk weet ik van bronnen als Donald Rumsfeld, Henry Kissinger, Alexander Eagelburger, dat zij van Nixon opdracht kregen de beelden van de maanlanding te faken.
  Ze zijn wel degelijk op de maan geweest, maar er waren geen beelden van.Verder duiken er op het internet steeds meer bewijzen op, dat wij niet de eerste waren op de maan.
  Ik heb meerdere foto’s en filmpjes gezien van gebouwen op de maan en zelfs een opname van appolo 20 waarin ze een heel oud ruimteschip filmen.
  Net als Hermes geloof ik dat wij in het duister gehouden worden omtrend wat er zich echt afspeeld op de maan.
  met vriendelijke groet,
  Roland

 5. Hey Roland! Leuk dat ik u hier ook weer tref! Inderdaad, ik heb de foto’s van de (weggefilterde) ‘gebouwen’ op de maan ook gezien. En dat is geen onzin te noemen; het is zoals u ook zegt gewoon de realiteit dat dit voor het grote publiek wordt uitgevlakt. De auteur van het bovenste artikel op deze blog wilde een aantal reacties; welnu, die komen dan uiteindelijk toch nog. Ik zou u in ieder geval willen vragen beste Roland, of u de link naar het filmpje over dat oude ruimteschip zou willen plaatsen, zowel in een posting op deze weblog alswel op die van mij. Ik ben erg benieuwd in ieder geval. Ik weet in ieder geval dat de maan al ver voor de Apollo-missie bezocht moet zijn geweest (en nee beste auteur van deze weblog, wij zijn niet geestesziek of gek). Er bestaat eveneens een verhaal in de Chinese mythologie over een reis naar de maan en de geslaagde aankomst aldaar. Mythologie zegt ons zoveel…. maar we moeten enkel begrijpen hoe we deze overleveringen moeten interpreteren. Nou ja beste Hades en Roland; we begrijpen in ieder geval dat er veel meer aan de hand is met de maan, maar we begrijpen weldegelijk dat de beelden van de maanlanding eind 60er jaren gefaked zijn.

  Ze zijn er naar onze overtuiging geweest (de amerikanen), dat lijkt ons duidelijk. Leuk artikel waar we op reageren trouwens, want het is waar; doordat de beelden over de maanlanding van de amerikanen als een hoax wordt gezien, is het maar meteen een uitgemaakte zaak dat ze daar nooit zijn geweest. En zo is dat niet naar mijn idee. Wanneer dat ‘hoax-beeldmateriaal’ bedoelt zou zijn ivm de ‘koude oorlog’, om in feite te laten zien hoe ‘goed en vergevorderd amerika was op rusland’ (wat gewoon onzin is naar mijn idee), dan zitten we nog steeds met het feit WAAROM men opdracht kreeg om deze beelden te faken. Want om dit te doen ENKEL ivm een ‘koude oorlog’ is maar een kleine hypothese te noemen. Ook die bewering kan te laag gegrepen zijn. En dat lijken latere foto’s – zoals Hades en Roland ook hebben waargenomen – uit te wijzen. Want als er dergelijke objecten/bouwwerken (duidelijk) zijn weggefilterd, dan lijkt het eerder te maken te hebben gehad met voorkennis die men moet hebben gehad, alvorens men een reis naar de maan zou hebben ondernomen waarbij nadrukkelijk het beeldmateriaal gefaked moest worden. Ik denk dat men precies weet wat de maan in feite ooit (of nog steeds?) voor een ‘wereld’ was (of is). Geloven wij in ‘het mannetje op de maan’? Wellicht dat dit belachelijk klinkt, maar de twijfel over dergelijke levensvormen op de maan – al zijn het mensen van deze planeet – heeft mij nooit bekropen. Door de zogenaamde ‘maan-hoax’ te presenteren als een stelling; ‘ze zijn nog nooit naar de maan geweest’, klinkt mij als een ‘cover-up’ in de oren die iedereen met de ondersteuning van deze zogeheten documentaires, zou moeten geloven. Men is naar de maan gereisd, jazeker. Maar het beeldmateriaal is fake.

  Vriendelijke groeten (Hades, Roland en de auteur van dit artikel),

  Hermes.

 6. Hallo Hades, Roland en Hermes. Ik ben ook wel benieuwd naar die site over de eerdere maanreizen. Wie moeten die uitgevoerd hebben? Ook interessant idee: ze zijn er wel geweest, maar het beeldmateriaal klopt niet. Ik heb mij er nog niet echt in verdiept, op die interessante radiodiscussie na dan die ik in m’n blog noem, die tussen Phil Plait en Joe Rogan. En nee, ik noem jullie zeker niet lunatic (what’s in a name) of zo. Over dat mannetje op de maan trouwens: gisteren stond er in de Spits een verhaal over de amateur-astronoom Jan Blei, die ergens op de maan in eerste kwartier een afbeelding zag van prinses Diana.

 7. Ik lees weinig kranten beste adrianusv. Maar voor de duidelijkheid zal ik eventjes de link geven waar het hier om gaat; http://spitsnet.nl/nieuws.php/1/5473/online

  Opmerkelijk! Als het geen ‘crap’ is natuurlijk. Maar goed, kranten en astronomen spreken niet altijd onwaarheden. In ieder geval leuk dat u deze link met de astronoom en diana met ons deelt. En in ieder geval hartelijk dank voor uw leuke reactie op onze postingen! Ik wacht nog eventjes de reacties af van Hades en Roland, want zoals ik gewend ben op mijn eigen weblog, kunnen daar verschillende discussies uit ontstaan. Dat komt ook omdat we ons over het algemeen niet houden aan het ‘ontopic’ houden van onze postingen. En wees ervan overtuigd; dat is een traditie, die een enorme hoop info van elkaar heeft opgeleverd…… nou ja,

  vriendelijke groet maar weer,

  Hermes.

 8. Kijk dat is een goede gewoonte van me. Ik kom bijna een jaar later nogmaals terug en reageer. Tja ik speur ook zoveel op internet dat mijn tijd schaars is en ik regelamtig verdwaal en oude sporen van mij terugvind.

  Ik ben het helemaal eens met Hermes. Ik wist niewt eens dat jij hierop gereageerd had en nog wel zeer uitgebreid!

  Er zijn zelfs foto’s op internet te vinden waarin een soort maquette is gemaakt waarmee men het maanoppervlak tijdens de zogenaamde landing gefaked heeft.

  Inderdaad zoals ik al aangaf zijn de eerste maanlandingen gefaked. De latere maanlandingen lijken mij echter weldegelijk uitgevoerd.
  Al kan men nergens 100% zeker van zijn in deze wereld.

  Wie zich trouwens een verdiept in de flügkreisel, “de nazi Ufo’s” zal zich verwonderen waar men in de jaren 30 van de vorige eeuw mee bezig was. Persoonlijk lijkt het me absoluut mogelijk geweest dat er eerdere ruimtereizen zijn gemaakt. Wernher von Braun en consorte waren al langer bezig met zo’n projecten.

  http://video.aol.com/video-detail/nazi-moon-base-and-secret-space-program/4067062289?icid=acvsv3

  (waarbij ik trouwens wil opmerken dat het beeldmateriaal (de astronauten in de gebouwen waarschijnlijk fake zijn volgens mij)

  http://www.subversiveelement.com/UFO_German_Moon_Base.html

  Nou, of dat na een jaar een antwoord is weet ik niet. Ik ga er van uit dat ook anderen hier lezen. Velen zullen waarschijnlijk denken dat ik ze zie vliegen (dat doet ik soms ook wel) maar na meedere decenia mij verdiept te hebben en dergelijke materie denk ik zeker wel dat er een deel waarheid in zit!

  Wie zich niet verdiept heeft in dergelijke zaken zal mij waarschijnlijk voor malloot uitmaken. Dat kan ik begrijpen.

  Groet,

  Hades

 9. ik denk wel dat de maanlanding heeft plaatsgevonden,

  maar dat er dingen te zien waren die de bevolking niet mocht weten

  en dat ze het nagemaakt hebben in een studio en dat hebben uitgezonden

  want ze zeggen ook dat de tapes gewist zijn, maar de bevolking mag ze gewoon niet zien.

 10. Bernhard Rosenbaum zegt

  Cultuur versus barbarij.

 11. Mark-Vincent zegt

  Laat hier jullie ogen maar eens op in werken en dat is echt de truc!!!Hier is de link :http://jda.jaxa.jp/result.php?lang=e&id=4240e38f3253a3e3a609a316ef7aa08e
  Vervolgens uitvergroten en van je monitor met een andere camera(iPhone of andere camera) een foto maken en wat je dan ziet is echt ongelooflijk.100% bewijs van gebouwen en kunstmatige structuren en buitenaardse wezens op de maan !!!

 12. Eh… ik zie een stuk van de maan, gefotografeerd door de Japanse maansonde Kayuga. Ik weet niet hoe jij naar die foto kijkt en waarom je dat via een andere camera zou moeten doen, maar ik zie niets bijzonders op de foto hoor.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: