Site pictogram Astroblogs

Werner von Braun op de zuidpool

Credit: NASA/MSFC

Werner von Braun op de Zuidpool, 7 januari 1967

Credit: Public Domain

Ik blijf even bij de Zuidpool hangen. Gisteren had ik het bericht over de onlangs in gebruik genomen South Pole Telescope, die gebruikt maakt van de supergunstige waarneemomstandigheden om waarnemingen aan het vroege heelal te doen. Vandaag ook een Astroblog gewijd aan de Zuidpool, maar meer als aanleiding. Gisteren las ik in Phil Plait’s Bad Astronomy Blog namelijk over de reis die Werner von Braun, de Duitser in Amerikaanse dienst die de Saturnus V raket ontwikkelde, in 1967 naar de Zuidpool ondernam. In feite gaat het over van de meest geruchtmakendste conspirary-theorie die er ooit bedacht zijn: de Maan-hoax! Een conspiracy die dezelfde impact heeft als de 11-september conspiracy en de vele theorieën over de moord op John F. Kennedy. De Maan-hoax (op Wikipedia noemen ze het de Apollo-maanlandingscomplottheorie) komt er op neer dat de Apollo-vluchten naar de Maan helemaal niet hebben plaatsgevonden. Alle beelden die we tussen 1969 en 1972 zogenaamd vanaf de Maan hebben gezien zijn pure nep. Ergens in een studio zijn de beelden opgenomen en via een kunstmaan die om de Aarde vloog zijn die bij de miljoenen televisiekijkers beland. De Maan-hoax is niet zo maar verzonnen, maar berust op een aantal argumenten op grond waarvan de voorstanders van de hoax de Apollo-vluchten als verzonnen beschouwen. Op die genoemde wikipedia-site staan tientallen van die argumenten. Afijn, kijk zelf maar eens op die site om er kennis van te nemen.

filmposter van Capricorn OneDe bekende Hollywood-film Capricorn One gaat trouwens over de Maan-hoax. Goede film, moet je echt een keer zien. Eh… even om misverstanden te voorkomen: ik geloof zelf helemaal niet in de Maan-hoax, voor mij staat vast dat die astronauten op de maan rondwandelden. Als achtjarige zat ik in 1969 ’s nachts aan de beeldbuis gekluisterd om Neil Armstrong die ladder te zien afdalen en bij mij gaat er niet in dat die beelden uit één of andere hangar uit Arizona kwamen. Denk overigens niet dat de Maan-hoax slechts door een onbeduidend obscuur clubje mensen wordt aangehangen, want een zoektocht op Google levert bijna 1,2 miljoen hits op en geloof mij maar dat er nog steeds héél veel mensen in de theorie geloven? [1]volgens een enquáªte van Gallup zou zo’n 6% van de Amerikanen er in geloven. Zeker na alle blunders die de NASA daadwerkelijk gemaakt heeft. Maar goed, we hadden het dus over Werner von Braun die op de Zuidpool is geweest. Phil Plait is net als ik groot tegenstander van de Maan-hoax. En Phil is wat dat betreft erg op de barricaden te vinden, want hij reist stad en land af om z’n boodschap te verkondigen en onzinverhalen de grond in te boren. Hij wordt dan ook regelmatig als gast in radio- en televisieshows gevraagd en daar ontmoet hij z’n tegenstanders. Zo was hij kortgeleden telefonisch te gast in Penn Jillette radioshow. In de studio zat als gast ene Joe Rogan, bijgenaamd de Fear Factor, fervent voorstander van de Maan-hoax. Die radio-uitzending leverde ruim 43 minuten felle discussie op tussen Phil Plait en Joe Rogan (met de gastheer Penn Jillette daartussen, die vooral op de hand van Rogan was). De uitzending is voor de liefhebbers als podcast (zeg maar mp3-bestand) te downloaden en beluisteren en ik zou willen zeggen: doen! Eén van Rogan’s argumenten was dat in 1967 Werner von Braun, in zijn ogen een regelrechte Nazi uit Duitsland, een reis naar de Zuidpool maakte. Niet om daar een toekomstige South Pole Telescope te gaan opzetten, maar om meteorieten te verzamelen die afkomstig zijn van de maan en die konden dienen als ‘nep-Apollo-maanstenen’.

Studiowerk of niet?

Credit: NASA

Ook kwam Rogan met het verhaal aan van de citroen van Grissom. Zoals ik 27 januari j.l. schreef kwam de astronaut Virgil (Gus) Grissom op 27 januari 1967 om het leven bij een brand in de Apollo 1. Het verhaal gaat dat Grissom een week voor die brand een grote citroen aan de Apollocapsule hing, ten teken dat die volgens hem niet deugde. Volgens Rogan zou Grissom er mee hebben willen aangeven dat hij niet langer bereid was het spelletje mee te spelen. En dat zou ‘m vervolgens fataal zijn geworden. Nou lieve astrobloglezers, jullie begrijpen dat Phil Plait dat soort onzin uiteraard niet over zich heen kan laten gaan en dat jullie daarom de ‘Plait-Rogan tape’ maar eens moeten beluisteren (9 Mb geloof ik). Wordt vast en zeker vervolgd! Ik ben trouwens wel benieuwd wat de Astrobloglezers allemaal vinden van de Maan-hoax. Reageer daarom! Bron: Bad Astronomy Blog.

Voetnoten

Voetnoten
1 volgens een enquáªte van Gallup zou zo’n 6% van de Amerikanen er in geloven
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten