29 november 2023

Doe mee met Globe at Night!!

Sterren tellen met Globe at night

Credit: Globe at Night

Iedereen heeft zich ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoeveel sterren er zichtbaar zijn. Die vraag hangt samen met de vraag wat de zwakste sterren zijn die je nog met het blote oog kan zien, wiens helderheid de grensmagnitude oplevert . En we weten allemaal dat er op de camping in Frankrijk ’s nachts veel meer sterren te zien zijn dan in Nederland [1]drie keer raden waar ons gezinnetje de komende zomervakantie naar toe gaat. Maar exacte cijfers hierover zijn niet bekend. Maar dat gaat veranderen, want van 8 t/m 21 maart 2007 vindt er internationaal een ‘sterrenjacht’ plaats. Initiatiefnemer is Globe at Night en de bedoeling is heel simpel dat je in die periode sterren gaat tellen. Niet alle sterren uiteraard, want dan ben je een tijdje bezig, maar volgens de volgende methode:

  • Bepaal eerst je geografische positie (met Google Earth niet zo moeilijk en anders bieden Heavens-above en Maporama de mogelijkheid de positie van je woonplaats te vinden).
  • Ga ongeveer een uur na zonsondergang naar buiten en tel hoeveel sterren je ziet in het sterrenbeeld Orion. Gebruik de zogenaamde magnitudekaarten om de helderheid te bepalen.
  • Geef je waarneming door middels het rapportageformulier.
  • Vergelijk je resultaten met andere wereldwijde waarnemingen
Die gaan we dus in de gaten houden

Credit: Globe at Night

In 2006 werd een soortgelijke telling uitgevoerd en daar deden toen 16.000 mensen aan mee uit 96 landen. De initiatiefnemers hopen dit jaar meer deelnemers te kunnen aantrekken. Interessant is natuurlijk wat de 2006-telling aan resultaten heeft opgeleverd. Een samenvatting (1 Mb groot) is hier te verkrijgen en op de analyse-site van Globe at night zijn uitgebreidere rapporten verkrijgbaar. Een actuele stand van zaken anno 2007 valt met behulp van een mapviewer te bekijken. Met de vogeltelling doen ieder jaar duizenden Nederlanders vanuit hun achtertuintje of balkon mee. Wie doet er mee met de sterrentelling? Bron: Globe at Night.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 drie keer raden waar ons gezinnetje de komende zomervakantie naar toe gaat

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: