29 maart 2024

Geisers op Enceladus veroorzaakt door hete kern

Foto in valse kleuren door Cassini van een geiseruitbarsting

Credit: NASA/JPL-Caltech

Sinds 2005 is door waarnemingen met Cassini bekend dat op de maan Enceladus, die om Saturnus draait, geisers voorkomen waar waterdamp en ijskristallen vanaf het ijzige oppervlak omhoog spuiten. Het materiaal afkomstig uit de geisers zou de E-ring van Saturnus voeden. Foto’s van Enceladus, die met een diameter van 500 km klein te noemen is, laten een witte maan zien, wiens koude bevroren oppervlak scheuren en kraters vertoond (zie de foto onderaan). Toen die geisers op de zuidpool van Enceladus werden waargenomen vroegen de geleerden zich af hoe zo’n bevroren maan geisers kon hebben. Er moest op de een of andere wijze sprake zijn van een hete kern, die de geisers kan voeden. Dat vermoeden is door een team onder leiding van Dennis Matson, van NASA’s Jet Propulsion Laboratory (Pasadena, Californië), verder uitgewerkt en in een model gestopt. In dat model zou Enceladus een hete radioactieve kern hebben, die door het radioactieve verval de binnenste delen van de maan warm houdt en de geisers voedt.

Normale paspoortfoto van Enceladus

Credit: NASA/JPL-Caltech

Er zou volgens Matson zelfs sprake kunnen zijn van een vloeibare schil onder de ijsschil en daarin zouden organische bestanddelen te vinden zijn. Da’s uiteraard nog niet hetzelfde als leven, maar het is wel een voorwaarde voor het ontstaan van leven [1]opvallend de laatste tijd dat in ieder persbericht van de NASA standaard de kans op de aanwezigheid van leven wordt genoemd als ergens sprake is van water.  In de waterdamp van de geisers zijn door Cassini diverse elementen gevonden, zoals stikstof, methaan, kooldioxide en propaangas. Vooral de aanwezigheid van stikstof heeft de geleerden verbaasd, maar Matson’s model zegt dat het stikstof een product is van uiteenvallend ammoniak in het binnenste van Enceladus. Dat zou gebeuren door verwarming van het vloeibare gedeelte door de hete kern. Om ammoniak te laten uiteenvallen is een temperatuur nodig van minstens 577 °C. En zo’n warme omgeving onder de ijsoppervlakte van Enceladus zou volgens Matson’s team weer lijken op de oersoep die lang geleden op Aarde de voedingsbodem was voor het ontstaan van leven. Kortom, de NASA heeft weer een goede reden om verder onderzoek te doen aan de maan Enceladus. Bron: NASA/JPL.

Voetnoten

Voetnoten
1 opvallend de laatste tijd dat in ieder persbericht van de NASA standaard de kans op de aanwezigheid van leven wordt genoemd als ergens sprake is van water
Share

Comments

  1. hoi

  2. hoi

  3. brandon zegt

    ik vind deze website saai er moet meer aktie in

  4. Doe es wat suggesties? In je eentje zo’n website draaien valt niet mee hoor Brandon. Maar jij zal vast zelf een spetterende website hebben die iedere dag weer vol met spectaculaire animaties zit.

Speak Your Mind

*