22 oktober 2018

STEREO-B ziet ‘zonsverduistering’

'Zonsverduistering' gefotografeerd door STEREO-BOp 25 februari 2007 heeft de STEREO-B satelliet een bijzondere ‘zonsverduistering’ gefotografeerd. De maan schoof voor de zon langs en verduisterde een deel van de zonneschijf. Omdat STEREO-B op 1,6 miljoen km van de maan afstond was deze een stuk kleiner dan wanneer wij een zonsverduistering meemaken. De afstand Aarde-Maan is gemiddeld zo’n 385.000 km, dus ruim 4 keer zo klein. Daarom was vanuit de positie van de STEREO-B satelliet de maan een stuk kleiner en was er feitelijk meer sprake van een transitie dan van een verduistering. Op de foto is de zon paars, zoals gefotografeerd in vier golflengtes in het ultraviolet. De maan is de zwarte schijf. De verduistering leverde voor de dames en heren technici van de tweeling-satellieten niet alleen leuke plaatjes en bewegende beelden op, maar bood ook de kans om de camera’s te calibreren. Van de ‘verduistering’

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.