19 juli 2024

Pods en feeds

2003 EL61 oftewel Santa

Credit: NASA/ESA/HST

Je kan voor het verkrijgen van het laatste (Astro-)nieuws actief op zoek gaan op de diverse nieuwssites. Maar je kan ook lui achteroverleunend het nieuws op een presenteerblaadje aangereikt krijgen middels de podcasts en newsfeeds. Ik heb het over deze fenomenen vaker gehad, onder andere op 14 oktober 2006 in m’n blogje over ‘sterrenkunde met podcasts’. Vanmiddag zat ik in de trein op weg van m’n weg naar huis (en daarmee het weekend inluidend, heerlijk! 🙂 ) en luisterde naar de podcast van het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature. Daarin onder andere aandacht voor een botsing die 4,5 miljard jaar geleden moet hebben plaatsgevonden ergens in de buitenregionen van onze zonnestelsel-in-wording. Van die botsing zijn nog restanten over, onder andere het Kuipergordelobject 2003 EL61, ook wel genoemd ‘Santa’, die als een soort van rugbybal buiten de baan van Pluto rondzweeft (zie afbeelding). In het gisteren verschenen nummer van Nature over die botsing een artikel. Heerlijk toch, in de trein zitten, ogen dicht en dan het nieuws uit astroland tot je laten komen? Hetzelfde geldt voor de newsfeeds. Ik heb het programma Feedreader geïnstalleerd, ben geabonneerd op een zooitje astro-newsfeeds en vervolgens komt alles automatisch mijn kant uit. Ik hoef er niets voor te doen, ehhh….. behalve dan de boel lezen uiteraard. Eén van die feeds waarop je je kan abonneren is die van de Astroblogs zelf. Goh, hoe kom ik er op… Vroeger kwam Veronica naar je toe, tegenwoordig de Astroblogs. Wat wil je nog meer? Ik heb overigens in de zijbalk (ergens rechtsonder op deze pagina) een link gezet naar de zogenaamde Astronomy Player, waarmee je op een site komt waar vele astronomische podcasts te vinden zijn. Ook daar kan je je weer op abonneren. MP3-speler op je PC aansluiten en downloaden maar.

Share

Speak Your Mind

*