1 maart 2021

Regenbogen en zonsondergangen

Voorzitter Paul Bakker en Kees Floor Gisteravond hield de meteoroloog Kees Floor een lezing voor leden van sterrenvereniging Christiaan Huygens over lichtverschijnselen aan de hemel. In feite behandelde Floor twee onderwerpen, te weten regenbogen en zonsondergangen. O ja, en nog een klein stukje over halo’s. Een boeiende lezing, waarin we aan de hand van vele foto’s, diagrammen en animaties van alles te weten kwamen over deze lichtverschijnselen. Kees Floor was tot twee jaar geleden werkzaam bij het KNMI, waar hij 23 jaar gewerkt heeft als meteoroloog, docent en hoofd van de afdeling Meteorologische Opleidingen. Inmiddels werkt hij voor zichzelf en onderhoudt samen met weerman Gerrit Hiemstra de website WeerOnline.nl. Floor heeft diverse boeken geschreven en talloze artikelen in onder andere Zenit.
Over de regenbogen vertelde Floor bijvoorbeeld over de relatie tussen de hoogte van de zon aan de hemel en de hoogte van de regenboog. Hoe hoger de zon staat des te lager is de regenboog. Goh, weer wat geleerd. Ook liet hij prachtige foto’s zien, meest zelfgemaakt, van bijzondere regenbogen, onder andere de bogen die ontstaan door de zon zelf

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.