29 november 2023

Regenbogen en zonsondergangen

Voorzitter Paul Bakker en Kees Floor Gisteravond hield de meteoroloog Kees Floor een lezing voor leden van sterrenvereniging Christiaan Huygens over lichtverschijnselen aan de hemel. In feite behandelde Floor twee onderwerpen, te weten regenbogen en zonsondergangen. O ja, en nog een klein stukje over halo’s. Een boeiende lezing, waarin we aan de hand van vele foto’s, diagrammen en animaties van alles te weten kwamen over deze lichtverschijnselen. Kees Floor was tot twee jaar geleden werkzaam bij het KNMI, waar hij 23 jaar gewerkt heeft als meteoroloog, docent en hoofd van de afdeling Meteorologische Opleidingen. Inmiddels werkt hij voor zichzelf en onderhoudt samen met weerman Gerrit Hiemstra de website WeerOnline.nl. Floor heeft diverse boeken geschreven en talloze artikelen in onder andere Zenit.
Geen spiegelei maar spiegeleendOver de regenbogen vertelde Floor bijvoorbeeld over de relatie tussen de hoogte van de zon aan de hemel en de hoogte van de regenboog. Hoe hoger de zon staat des te lager is de regenboog. Goh, weer wat geleerd. Ook liet hij prachtige foto’s zien, meest zelfgemaakt, van bijzondere regenbogen, onder andere de bogen die ontstaan door de zon zelf én door het zonlicht dat in water gereflecteerd wordt. Op de website van Floor staan al die lezingen met foto’s en al, dus wie het op z’n gemak nog eens na wil lezen kan daar terecht. Na de pauze ging het over de zonsondergangen. Net zo’n fotogeniek fenomeen, dat talloze vakantieganger op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. Ook hier weer talloze bijzondere foto’s van zonsondergangen, zoals de ondergangen die in een groene flits eindigden en de zonsondergangen met een δ-vorm. Andere onderwerpen die in Floor’s lezing naar voren kwamen waren luchtspiegelingen (waarbij we tot blijdschap van velen een luchtgespiegelde 2CV zagen) en halo’s. En zo hadden we voor de verandering een keer geen sterrenkundig onderwerp, maar een stukje weerkunde. Wie thuis in de boekenkast de boeken van professor Minnaert, de Natuurkunde in ’t vrije veld, hebben staan kunnen daar uiteraard de nodige achtergrondinformatie krijgen, maar de genoemde website van Floor is toch een stuk toegankelijker. Als vanouds zijn alle gebeurtenissen bij Christiaan Huygens tot in detail weer fotografisch vastgelegd en dat alles is vanaf heden te bewonderen op de Astroblogs-site op Zoom.nl.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: