23 juli 2024

New Horizons brengt de Rode Vlek(-ken) in beeld

De kleine Rode Vlek door New Horizons in beeld gebracht

Credit: NASA

Met behulp van de Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) aan boord van de Pluto-verkenner New Horizons hebben sterrenkundigen (ehh.. eigenlijk is planeetkundigen een beter woord) de twee Rode Vlekken in detail gefotografeerd. Het gaat om de eeuwenoude Grote Rode Vlek en de sinds 2005 actieve kleine Rode Vlek. Op 27 februari fotografeerde New Horizons de vlekken vanaf een afstand van 3 miljoen km. De schaal op de foto’s is 15 km per pixel. Foto’s vanaf de aarde genomen reiken niet verder dan een resolutie van 200 km per pixel.  Op de afgebeelde foto zien we de kleine Rode Vlek, die officieel Oval BA wordt genoemd, in ongeëvenaarde details. In deze hoge druk-storm draaien de winden tegen de klok in. Dit in tegenstelling tot Aarde orkanen, die als lage druksystemen met de klok mee draaien. De storm bestond al voor 2005, maar was toen wit van kleur. Tussen 1998 en 2000 was deze ontstaan door het samengaan (‘mergen’) van drie kleinere witte stormen. Maar in 2005 veranderde de kleur plotseling in rood en daarmee was de kleine Rode Vlek geboren. Jupiter is niet het einddoel van de New Horizons-missie. Dat is de dwergplaneet Pluto en de andere objecten in de zogenaamde Kuipergordel. In de zomer van 2015 moet de New Horizons bij Pluto aankomen.  De foto’s laten zien dat LORRI uitstekend functioneert en dat we nog mooie plaatjes tegemoet kunnen zien van Pluto. Alleen nog eventjes geduld hebben.

Share

Speak Your Mind

*