21 september 2023

Binnenkort jubileum The Sky at Night

Credit South Downs Planetarium.

Op 26 april 1957 presenteerde de amateur-sterrenkundige Patrick Alfred Caldwell-Moore, beter bekend als Patrick Moore, voor het eerst voor de BBC het programma The Sky at Night. Moore was toen 34 jaar. Op dat moment schijnt de komeet Arend-Roland vrij prominent aan de hemel te hebben gestaan. Vijftig jaar later is Sir Patrick Moore, in 2001 door Koningin Elisabeth II geridderd, nog steeds de presentator. Engeland maakt zich op om 26 april 2007 de vijftigste verjaardag van The Sky at Night te vieren. Hij zal dan een groot feest geven in z’n huis in Selsey. Zondag a.s. 1 april [1]als ik het goed heb om 19.00 uur Nederlandse tijd op BBC1; kijk even in je TV-gids voor de zekerheid zal er een jubileum-uitzending van The Sky at Night bij de BBC zijn. Daarin gaat Patrick Moore tijdreizen: eerst vijftig jaar terug in de tijd, waarbij John Culshaw de jonge Moore van 1957 zal spelen. En daarna gaat de reis de andere kant uit richting 2057 én richting Mars. De (stok-)oude Moore zal dan gespeeld worden door Brian May. Hé, die kennen we nog als Queen-gitarist, maar ook als mede-oprichter samen met Moore van de website Bang! The complete history of the universe. Onlangs wist ik nog te melden dat er een heuse ruzie was losgebarsten tussen Patrick Moore en de BBC, iets wat te maken had met het late tijdstip waarop Moore’s programma werd uitgezonden. Maar met het vervroegen naar begin van de avond is de ruzie kennelijk gesust en dat maakt het mogelijk dat The Sky at Night z’n vijftigste verjaardag mag beleven. De lezers die oude uitzendingen van The Sky at Night nog eens willen bekijken kunnen ze zien op de Britse versie van uitzending gemist. Je kan ook een kijkje nemen op Patrick Moore’s eigen website. Toch knap zo’n website, vooral als je bedenkt dat Moore alles nog schrijft op een typemachine uit 1908!

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 als ik het goed heb om 19.00 uur Nederlandse tijd op BBC1; kijk even in je TV-gids voor de zekerheid

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: