28 maart 2024

Denk mee met Galileo

header.png

Credit: ESA

Gisteren meldde ik hier dat de ESA vrijwilligers zoekt voor deelname aan een 500 dagen durende simulatie van een Marsreis. Vandaag las ik dat de ESA samen met de Kennisalliantie en de provincie Zuid-Holland zogenaamde Galileo Masters Competition gaat houden, waarvoor wederom de niet-professionals (wij dus) een bijdrage mogen leveren. Kortom, de ESA is zich de laatste tijd nogal aan het richten op de gewone burgerij, kennelijk in een poging om de kloof tussen wetenschap en gewone mensen te dichten. Het lijkt de politiek wel, die zich om dezelfde problematiek bekommert. Waar draait die Galileo Masters Competition precies om? Welnu, eerder al heb ik verteld dat Galileo de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS-systeem is. Het Galileo-systeem zal uit zo’n 30 satellieten komen te bestaan, waarvan de eerste december 2005 werd gelanceerd. In 2010 moet het systeem gaan werken. Tenminste als het allemaal volgens het boekje zou verlopen. Maar vorige maand kwamen de nodige onheilstijdingen in de krant over het voortbestaan van het prestigieuze project. Galileo zou vooral gevaar lopen door onenigheid over de financiering, want acht Europese bedrijven, verenigd in een consortium, zouden vechten om de lucratieve contracten en daarbij vooral kijken naar nationale belangen. Op 22 maart werd daarop door de Europese ministers van Transport, waaronder onze eigen kerverse Camiel Eurlings, gezegd dat die acht bedrijven tot 10 mei de tijd krijgen om hun geschillen bij te leggen. Voor Nederland is doorgang van Galileo van groot belang, omdat het kabinet van plan is om vanaf 2011 met dit systeem het rekeningrijden in te gaan voeren. En nu komt de ESA dus met die Galileo Masters Competition. “De competitie daagt bedrijven, onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen, studenten en particulieren uit om mee te denken over nieuwe praktische toepassingen die gebruik maken van satelliet navigatiesystemen. Praktische toepassingen zijn bijvoorbeeld navigatiesystemen in auto’s, schepen en vliegtuigen. Maar de competitie gaat veel verder dan dit: op welke manier kan Galileo bijdragen aan de bestrijding van terrorisme, waarschuwen voor tsunami’s?”  Aldus de website waar het allemaal lovend wordt gebracht. De prijs voor de winnaar is ook niet slecht: “De persoon of instelling met het beste idee wint in elk geval zes maanden kantoorruimte, faciliteiten en gratis ondersteuning om zijn eigen product te vermarkten.

Eén van de 30 Galileo-satellieten

Credit: ESA

Indien de hoofdwinnaar uit Nederland komt dan krijgt deze zes maanden kantoorruimte aangeboden in het Technostarters Centrum van de Europese Ruimtevaart Organisatie ESA in Noordwijk. De prijs kan ook ingewisseld worden voor technische ondersteuning bij de verdere ontwikkeling van het idee.
” Meer informatie over hoe je precies mee kan doen, waar de kick-off meeting van de competitie is en meer van dat soort blabla vind je in de link hieronder. Kortom, iedereen die ideeën heeft over de toepassing van dit Europese GPS-systeem, die qua precisie nog veel beter schijnt te zijn dan die Amerikaanse versie, kan die gaan inzenden. Ik heb wel één idee©: m’n dochters zo’n polsbandje geven met GPS-systeem, zodat ik ze op het strand niet meer in de massa kwijtraak. Ping, kassa 😉 . Bron: ScienceGuide.

Share

Comments

  1. lol lol

Speak Your Mind

*