23 juli 2024

Kuifje en de zonnetempel

fragment uit Kuifje en de zonnetempel

Credit: Hergé

Vandaag deed ik zoals gebruikelijk de jaarlijkse Goede Vrijdagboodschappen (huh?) en onderweg naar de supermarkt toe zag ik allemaal van die reclameborden om de lantaarnpalen hangen met aankondigingen voor: Kuifje en de zonnetempel. Het blijkt te gaan om de musical, die binnenkort van start gaat en die vanaf 19 mei tot 17 juni te zien zal zijn in het Luxortheater in Rotterdam. Ik had de laatste weken bij Paul de Leeuw op zaterdagavond al de Aaidols gezien, waarbij een ‘vakjury’ een aantal honden ging testen om uiteindelijk de echte Bobbie over te houden.  Afijn, die aankondiging van Kuifje en de zonnetempel riep bij mij de nodige herinneringen op. Ik was vroeger een fervent lezer van de Kuifje-serie en de aflevering over de zonnetempel was één van de hoogtepunten. Wie herinnert zich niet de ultieme ontknoping op de brandstapel, waarin de eclips van de zon zo’n belangrijke rol speelt. Het blijkt trouwens dat Kuifje niet de eerste was die de truc al toepaste.

zonnetempel.png

Credit: fair use.

De ontdekker van Amerika, Christoffel Columbus, schijnt op z’n vierde reis naar Amerika op Jamaica gestrand te zijn geweest en de bevolking aldaar was hem nogal vijandig gezind. Columbus wist uit zijn navigatie-tabellen dat er een totale maansverduistering zou plaatsvinden op 29 februari 1504. Van die verduistering heeft hij gebruik gemaakt om de lokale bevolking voor hem te winnen. Hergé, de tekenaar van Kuifje, heeft het verhaal van Columbus vast voor ogen gehad toen hij in 1949 Kuifje en de Zonnetempel tekende.

Nogmaals: de sterrenkunde olympiade

De 1e Nederlandse sterrenkunde olympiade

Credit: NOVA

Een paar weken geleden heb ik het al onder de aandacht gebracht, maar nog even de allereerste Nederlandse sterrenkunde-olympiade in de schijnwerpers. Iedere scholier in het voortgezet onderwijs vanaf de Havo kan er aan mee doen. De hoofdprijs is niet mals: een reis naar La Palma, waar diverse grote telescopen van de Europese ESO te vinden zijn. Ik zou zeggen: meld je aan. Ik heb november 2006 trouwens een Astroblog geschreven over de internationale sterrenkunde olympiade, maar dat was drie keer niets. De Nederlandse variant is van een heel andere orde. De aanleiding voor deze herinnering is overigens een heel verhaal, dat ik hier niet uit te doeken zal doen, maar het blijkt maar weer eens ‘it’s a small world’.

Share

Speak Your Mind

*