15 november 2018

Status rapport Voyager 1 en 2

Reacties

 1. Fascinerende info. Enig idee of de Voyagers ook nog iets anders doorgeven dan hun locatie?

  Overigens, wat is die locatie precies en hoe komt het dat ze zich zoveel sneller van de aarde af bewegen dan van de zon, terwijl vanuit hun standpunt beide hemellichamen zowat vlak bij elkaar staan?

 2. Ja, de Voyagers geven nog bergen data door over o.a. de heliopauze van de Zon. Op http://voyager.jpl.nasa.gov/ vind je links een rijtje gegevens die wekelijks worden geupdate.
  De lokatie van de Voyagers is te vinden op http://voyager.jpl.nasa.gov/science/Vgrlocations.pdf. Dat bestand bevat ook de toekomstige lokatie van beide Voyagers tot 19 november 2015, dus je kan er een tijdje mee vooruit.

  Wat die snelheid betreft: die was op 12 januari 2007. Het hangt er helemaal vanaf hoe de Aarde op dat moment t.o.v. de Voyagers om de Zon hee draaide. Als de Aarde van de Voyagers af bewoog dan is de relatieve snelheid groter en als de Aarde op dat moment naar de Voyagers toe bewoog dan zou de relatieve snelheid weer kleiner zijn geweest.

  Interessant is trouwens dat op 31 maart 2006 amateurs erin zijn geslaagd om data van de Voyager 1 te ontvangen! Zie http://www.arrl.org/news/stories/2006/04/25/2/ voor info daarover.

 3. Bedankt voor de koppelingen.

  Ik begrijp echter niet wat de waarde is van die relatieve snelheid tegenover de aarde.
  Zou de relatieve snelheid tegenover het middelpunt van de het stelsel, nl. de zon niet veel objectiever zijn?

 4. Die relatieve snelheid t.o.v. de zon is niet objectiever, wel veel constanter. De zon vormt door z’n grote massa als het ware het inertieël stelsel t.o. waarvan de Voyagers bewegen. De Aarde beweegt in dat stelsel rondjes om de zon en daarom zal de relatieve snelheid van de Voyagers t.o.v. de Aarde veel variabeler zijn.

 5. Anoniem zegt:

  Sereniteit schreef:

  Fascinerende info. Enig idee of de Voyagers ook nog iets anders doorgeven dan hun locatie?
  Overigens, wat is die locatie precies en hoe komt het dat ze zich zoveel sneller van de aarde af bewegen dan van de zon, terwijl vanuit hun standpunt beide hemellichamen zowat vlak bij elkaar staan?

 6. Unknown zegt:

  Sereniteit schreef:

  Fascinerende info. Enig idee of de Voyagers ook nog iets anders doorgeven dan hun locatie?
  Overigens, wat is die locatie precies en hoe komt het dat ze zich zoveel sneller van de aarde af bewegen dan van de zon, terwijl vanuit hun standpunt beide hemellichamen zowat vlak bij elkaar staan?

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.