4 december 2023

Cassini brengt Dione in beeld

Animatie van de fly-by van Cassini langs Dione

Credit: NASA/JPL-Caltech

Op 1e paasdag 8 april vloog Cassini langs de maan Dione van Saturnus en fotografeerde deze in detail. Van de vijf gemaakte foto’s is door Planetary.org een animatie gemaakt, die je hiernaast kan zien. Cassini vloog op 250.000 km afstand over de zuidpool van Dione en de foto’s werden met ’tussenpozen’ van 10 minuten, d.w.z. 3.700 km gemaakt. Gedurende dat kleine uurtje roteerde Dione ongeveer 3,6°. Er werden tijdens de Dione-Fly-by ook opnames gemaakt met lange belichtingstijd en eentje daarvan zie je hieronder.

Overbelichtte opname van Dione

Credit: NASA/JPL-Caltech

Men heeft die foto’s gemaakt omdat het vermoeden bestaat dat Dione een héél klein beetje vulkanisch materiaal uitstoot. En als ik zeg een héél klein beetje, dan bedoel ik ook een héél klein beetje, want het gaat waarschijnlijk om 6 gram per seconde ( 😯 ) die door Dione de ruimte in wordt geblazen. Da’s ongeveer 0,3% van hetgeen door Enceladus wordt uitgestoten [1]die stoot namelijk 2 kg per sec. uit. Enceladus en Io zijn twee manen van Saturnus waarvan we zeker weten dat die vulkanisch materiaal uitstoten. De overbelichtte foto van Dione laat wel een waas om de maan zien, maar da’s niet het uitgestoten materiaal. Men denkt dat het materiaal dat Dione uitstoot net als dat van Enceladus in de E-ring van Saturnus terechtkomt. Vandaag trouwens, 10 april, zal Cassini een fly-by maken over de noordpool van Titan. Cassini zal dan radaropnames maken om een beter beeld te krijgen van meren of zeeën op Titan. De minimale afstand zal dan 990 km (!) bedragen en de snelheid van Cassini is op dat moment 6,2 km/sec. Bij een eerdere fly-by langs Titan op 22 februari werd ook al een groot meer ontdekt.  De fly-by van vandaag zal vast en zeker nieuwe resultaten opleveren. Ik hou jullie op de hoogte!

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 die stoot namelijk 2 kg per sec. uit

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: