9 december 2023

Carl Friedrich van Weizsäcker overleden

Carl Friedrich Freiherr v. Weizsäcker. Credit: Bundesarchiv, B 422 Bild-0174 / CC-BY-SA 3.0

Vandaag is op 94-jarige leeftijd de duitse natuurkundige, filosoof én baron Carl Friedrich von Weizsäcker overleden. Aldus een teletekstbericht wat ik net lees. Even een quote (lekker makkelijk zo op de zaterdagavond): “Hij speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij de mislukte Duitse pogingen om een atoombom te maken. Na de oorlog ontpopte hij zich als atoompacifist. Hij werkte vanaf 1946 bij het beroemde Max Planck-instituut voor natuurkunde. Vanaf de jaren vijftig drong hij erop aan dat Duitsland vrijwillig zou afzien van kernwapens. In de jaren tachtig werd hij een radicale christen-pacifist. Hij wees een verzoek Duits president te worden af. Zijn broer Richard werd wél president, van 1984 tot 1994″. Voor de sterrenkunde was von Weizsäcker degene die in 1937 samen met Hans Bethe het fusieproces in de centra van sterren in formulevorm goot, die heel origineel de Bethe-Weizsäcker-formule heet. Ik ben net even naar zolder gegaan, want ik kon mij herinneren nog een boekje van de duitser te hebben en na enig zoeken kwam ik het tegen: getiteld “Die philosophische Interpretation der modernen Physik”, een uitgave van de Nova Acta Leopoldina. Ooit een keer gekocht in het toenmalige Oost-Duitsland. Als ik zin heb zal ik ’t es doornemen.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d