6 december 2023

Komeet Lovejoy (C/2007 E2) te zien

comet_lovejoy_341px.gif

Credit: Sky & Telescope

Volgens de berichten zou de komeet Lovejoy op dit moment best wel helder zijn (ca. 7,6m). Zie het kaartje hiernaast en Jan z’n beschrijving van zijn waarneming van de komeet. Hij staat nou mooi ten oosten van Wega en gaat de komende dagen een stuk door Hercules heen. Komt ‘ie nog in de buurt van de bolhoop M92? Wie het weet mag het zeggen.

Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  “Vergissen is menselijk” is zomaar een gezegde, toch? welnu, ik heb me deze week geloof ik “een heel erg beetje vergist” toen ik enthousiast over de “fantastische zichtbaarheid” van die ranzige komeet Lovejoy schreef.
  Ik ben deze week namelijk zo vrees ik met open ogen in de illustere voetsporen van ene Meneer Messier getreden.
  Meneer Messier was namelijk, zoals bekend mogen worden verondersteld, lang geleden een behoorlijk succesvolle franse komeetjager die op een gegeven moment een tikkie gestoord werd van al die nevelvlekjes die op potentiele nieuwe kometen LEKEN maar het toch NIET waren.
  Uit deze “frustratie” ontstond van zijn hand die wereldberoemde Messierlijst……Deze lijst van “hindelijke beslist GEEN komeet zijnde” nevelvlekken kon door de heren en dames kometenjagers gebruikt worden om te verifieren of het “nieuw ontdekte” nevelvlekje in den telescoop echt WEL een nieuwe komeet was of niet……want kometen en deep sky objecten kunnen nog weleens heftig op elkaar lijken.
  Afijn…..had ik dus maar even dit messierlijstje geraadpleegd voordat ik de bolvormige sterrenhoop M92 in Hercules “en plein public” uitschold voor komeet Lovejoy!!
  Ik kwam tot deze ontdekking toen ik tijdens mijn tweede waarneemsessie “ontdekte” dat Komeet lovejoy ….eh….M92 dus wel erg verdacht NIET was verplaatst wat hij/zij dus wel had moeten doen als hij/zij komeet Lovejoy was geweest!!
  Toch maar even een gedetailleerd kaartje erbij….. vervolgens een korte starhop-sessie…..en ja hoor, blunder oh blunder……GEEN komeet Lovejoy maar “gewoon” (nou ja…gewoon??) M92, een alleraardigste bolvormige sterrenhoop in hercules maar beslist NIET komeet Lovejoy.
  Ik heb na deze ietwat dubieuze deceptie nog een dik uur gezocht waar komeet Lovejoy zich dan….grrrr…WEL ophield maar helaas pindakaas helemaal niets gevonden.
  Ik ben vandaag naar de een van de grootste astronomische ruil en koopbeurzen (de ATT in Essen..een aanrader!!…heel standjes met heel veel telescopen en andere heerlijkheden!) geweest en daar werd mij verteld dat die komeet Lovejoy inderdaad helemaal niet zo’n lekker makelijk ding is als wellicht in sommige astronomische geschriften wordt/werd beweerd…,…eh… waarvan akte!!
  Nou ja…..ik zal in elk geval vanaf nu af aan heel braaf bij “elke nieuwe ontdekking” zeer zeker even aan die meneer Meneer messier denken voordat ik ook maar iets in “tipvorm” aan dit digitale papier toevertrouw!!!!

  Met nevelige groeten,

  “Jean messier”

 2. Ja zeg, heb ik daarvoor de gehele amateur-sterrenkundewereld in hoogste staat van paraatheid gebracht? 🙂 Het kan natuurlijk zijn dat je wel degelijk Lovejoy zag, maar dat die vervolgens gravitationeel door M92 werd aangetrokken en die kant uit z’n weg vervolgde. Eh… of ijl ik nou?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d