15 oktober 2018

Voor het eerst kaart van een exoplaneet gemaakt!

Eerste kaart van een exoplaneetMet behulp van de Spitzer infrarood-ruimtetelescoop zijn sterrenkundigen er in geslaagd om voor het eerst het oppervlak van een exoplaneet in kaart te brengen. Het is nog wel een erg grofmazige kaart, met weinig details, maar ach, een kniesoor die daar op let. Het gaat om de Jupiterachtige exoplaneet HD 189733b, 60 lichtjaar hier vandaan in het sterrenbeeld Vos (Vulpecula) die met de Infrared Array Camera aan boord van Spitzer 33 uur lang werd belicht. Dat leverde een kwart miljoen ‘data-punten’ op en dat werd vervolgens in een ‘longitudinale kaart’ gestopt. Ja ja mensen, de volgende Dikke van Dale zal weer de nodige nieuwe woorden bevatten. Opvallend op de kaart is

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.