Site pictogram Astroblogs

Stel dat Eta Carinae ontploft…

Credit: NASA

Impressie van een nabije supernova

Credit: NASA

Deze week kwam de melding dat sterrenkundigen de allergrootste supernova-explosie ooit hebben waargenomen, SN 2006gy in het sterrenstelsel NGC 1260. Het vond 240 miljoen lichtjaar hiervandaan plaats en dankzij die grote afstand was het spektakel niet destructief voor het leven op Aarde. Maar een ster als Eta (η) Carinae zou ook met dezelfde kracht kúnnen exploderen en die staat slechts 7.500 lichtjaar van ons vandaan. Da’s 32.000 keer dichterbij dan SN 2006gy. “Op Aarde zijn we door onze beschermende atmosfeer waarschijnlijk beschermt tegen de gammastraling van een dergelijke nabije supernova, maar astronauten en satellieten zouden het echt te verduren krijgen.” schreef ik geruststellend in m’n blog. Maar ik las vandaag een artikel over de gevolgen van een mogelijke supernova-explosie van Eta Carinae en het zit iets gecompliceerder in elkaar dan ik schreef (zo gaat het meestal). Even een paar mogelijke gevolgen op een rijtje:

Afijn, geen prettige vooruitzichten eigenlijk bij een supernova van de klasse SN 2006gy. Goed nieuws is wel dat de bipolaire structuur van Eta Carinae (zie de beroemde Hubblefoto van de Homunculusnevel rondom Eta Carinae) van de Aarde af gericht is en de dodelijke gammastralen ons dus waarschijnlijk zullen missen. Aldus sterrenkundige Mario Livio deze week op een persconferentie. Pfffff, ik kan weer rustig slapen. Bron: Cosmic log.msnbc.

Voetnoten

Voetnoten
1 Gammaflitsen kunnen ontstaan door een supernova van een zware ster
2 bij de massale extinctie in het Ordovicium 440 miljoen jaar geleden schijnt dit daadwerkelijk te hebben plaatsgevonden
FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten