13 november 2018

NASA toont voor het eerst donkere materie aan

heic0709a.jpgZoals ik vorige week al verklapte heeft de NASA vanavond in een persconferentie wereldkundig gemaakt dat ze in de cluster ZwCl0024+1652 het sterkte bewijs tot nu toe hebben gevonden voor het bestaan van Donkere Materie (DM): een ring van DM. De cluster van sterrenstelsels ligt vijf miljard lichtjaar hiervandaan en de ring is 2,6 miljoen lichtjaar in diameter. De waarnemingen werden gedaan met de welbekende Hubble ruimtetelescoop1. De DM zelf is zoals de naam al zegt onzichtbaar en daarmee ook niet op de gevoelige plaat vast te leggen. Maar DM heeft wel invloed: met z’n zwaartekracht be

Noten
  1. wanneer krijgt die telescoop een lintje op Koninginnedag? 🙂 []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.