1 december 2023

Messenger passeerde vandaag Venus

Foto's van de eerste passage van de Messenger langs Venus

Credit: NASA

De NASA heeft bekendgemaakt dat vandaag de sonde Messenger [1]Messenger staat voor MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging; jaja, die Amerikanen weten de weg met afkortingen. 😉 De Messenger werd op 3 augustus 2004 gelanceerd langs Venus is gevlogen en daarmee een gravitationele zwieper heeft gekregen die ‘m naar het einddoel moet brengen: de planeet Mercurius. Messenger vloog zo’n kleine 340 km boven het oppervlakte van Venus met een snelheid van bijna 50.000 km per uur. Tijdens die passage vloog de Messenger twintig minuten in de schaduw van Venus en stond de energietoevoer via de zonnepanelen even stil. Maar de interne batterijen werkten uitstekend en na deze ‘zonsverduistering’ werden de batterijen weer vol geladen met zonne-energie. Uiteraard werden van de nauwe passage de nodige foto’s gemaakt van Venus en vanaf morgen zullen die naar de Aarde worden gezonden. Op 14 januari 2008 moet volgens de planning de Messenger bij Mercurius aankomen.
De door NASA gestuurde sonde heeft de zwaartekracht van Venus nodig om bij Mercurius te komen omdat de brandstof aan boord te gering is om er op eigen kracht te komen. Sterker nog, de Messenger moet de zwaartekracht van drie planeten gebruiken om uiteindelijk in een goede baan om Mercurius te geraken:

  • Aarde, waar de Messenger op 2 augustus 2005 langsvloog;
  • Venus, waar hij 24 oktober 2006 voor het eerst langsvloog (de foto hierboven is van die passage);
  • Nogmaals Venus, vandaag dus;
  • En tenslotte Mercurius zelf, alwaar hij op 14 januari 2008 z’n eerste Fly-By zal hebben, daarna op 6 oktober 2008 weer eentje, op 29 september 2009 een derde keer en tenslotte zal hij op 18 maart 2011 in een stabiele baan om Mercurius terechtkomen.

We moeten dus nog even geduld hebben (vanaf vandaag 6 juni 1380 daagjes welgeteld) voordat de zeven instrumenten aan boord van de Messenger, die vanwege de grote hitte zo dicht bij de Zon voorzien is van een keramisch jasje, echt van start kunnen gaan. Maar al die scheervluchten zullen uiteraard ook de nodige fraaie plaatjes opleveren. We zijn benieuwd wat de tweede Fly-By vanmiddag te zien zal geven. Ik hou jullie op de hoogte. Nou we het trouwens toch over de NASA hebben: wie de nacht van vrijdag op zaterdag a.s. de lancering van de Space Shuttle Atlantis wil zien kan dat live volgen op NASA TV. Bron: Messenger website.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Messenger staat voor MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging; jaja, die Amerikanen weten de weg met afkortingen. 😉 De Messenger werd op 3 augustus 2004 gelanceerd

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: