4 oktober 2023

Hubble-reparatie door NASA gepland

De bemanning van STS-125, die de Hubble gaan repareren

Credit: NASA

Pak allemaal je agenda! De NASA heeft namelijk laten weten dat Space Shuttlevlucht STS-125, die in het teken zal staan van reparatie van de Hubble ruimtetelescoop, op 10 september 2008 zal worden gelanceerd. Om precies te zijn vanaf lanceerplatform 39-A. Met de reparatiemissie hoopt de NASA dat de Hubble weer kan worden opgekalefaterd, zoals ze dat zo mooi in Dordrecht en omstreken noemen, zodat hij tot 2013 weer prachtige plaatjes kan schieten. STS-125 zal worden uitgevoerd door de Space Shuttle Endeavour of Discovery. Dus niet de Atlantis, die komende nacht zal worden gelanceerd (als zijnde STS-117; ik weet even uit m’n blote hoofd niet of het nou om 00.38 of 01.38 uur was; s.v.p. graag zelf effe checken op de NASA-site). In het geval dat het met STS-125 mis zóu gaan heeft de NASA ook een ‘rescue-mission’ ingepland en daar hebben ze ook een eigen naam aan toegekend, te weten STS-400 Launch On Need (LON). Die staat op platform 39B te pruttelen voor het geval STS-125 ergens de fout in gaat. De missie wordt risicovol genoemd door de NASA omdat in geval van nood de Space Shuttle niet kan uitwijken naar de ISS. Vraag mij niet waarom, het is gewoon zo. Oh ja, om de terminologie enigszins te verwarren heeft de NASA STS-125 ook nog een eigen naam toebedacht, te weten Hubble Space Telescope Servicing Mission 4 (HST-SM4). Zucht. De club astronauten die het allemaal uit gaan voeren zie je hierboven op de foto. Zo en nu ga ik met m’n dochters naar de avondvierdaagse. Ik hoop dat we het drooghouden! Bron: NASA.

Naschrift: de avondvierdaagse is niet doorgegaan. Door het onweer heeft de organisatie besloten de laatste avond te cancellen. Pfff, zit ik met al dat snoep in huis. Wat doe ik daar nou allemaal weer mee? 😉

Share

Comments

 1. avondvierdaagse en snoep ????
  dat kan toch niet he!!!
  Ik dacht misschien iets te horen over hoe het met het karretje op
  Mars is.
  Is hij niet in de krater gevallen????
  En vooral de foto’s van Mars vond ik heel mooi.
  Ik heb er een als Back Ground op m’n laptop.

  Heel veel groetjes van een gewone huisvrouw……Paula…x

 2. Ja, de link snoep-avondvierdaagse is hier in Dordrecht een beetje erg innig. Kinderen worden de laatste avond altijd overstelpt met snoep. Vroeger was het snoep van pa, ma en de oma’s en opa’s, maar tegenwordig geeft de halve klas elkaar ook snoep. Niet echt fijn voor de gezondheid, geef ik direct toe.

  Wat dat Marsvehikel betreft: ik zal es kijken wat daarover te melden valt.

 3. Over die afdaling van de Opportunity: zie m’n astroblog van vandaag.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: