21 maart 2019

De simulatie van de botsing van superzware zwarte gaten

Beelden van de simulatie van de botsing van de superzware zwarte gatenEen week geleden hield Kees Kwakernaak een lezing voor Christiaan Huygens over simulaties in de sterrenkunde. Gisteren werd weer zo’n prachtige simulatie over een sterrenkundig fenomeen bekendgemaakt: de simulatie door een internationaal team van sterrenkundigen van de botsing van twee superzware zwarte gaten. We kenden al de fraaie simulaties van botsende sterrenstelsels, waarin sterren, gas en stof van twee interactieve stelsels elkaar gravitationeel besnuffelen, om elkaar heendraaien en tenslotte samensmelten (‘mergen’). In de kernen van sterrenstelsels bevinden zich vaak superzware zwarte gaten, vele miljoenen zonsmassa’s zwaar1

Noten
  1. het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg bijvoorbeeld is drie miljoen zonsmassa’s zwaar []

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.