21 september 2018

Hoeveel km heeft u vandaag afgelegd?

De Hubble Deep Field: van ons af bewegende sterrenstelselsVraagje: hoeveel kilometer heeft u vandaag afgelegd? De beantwoording zal afhankelijk van de dagelijkse werkzaamheden die verricht zijn enkele kilometers of tientallen kilometers zijn. En de halve beroepschauffeur c.q. KLM-piloot die de astroblogs leest zal er een paar honderd c.q. duizend kilometer van maken. Maar meer ook niet. Wat de meeste mensen daarbij vergeten is dat ze niet alleen de kilometers moet vermelden die ze ‘op eigen houtje’ afleggen, maar ook de kilometers die ze als het ware meeliften met moeder Aarde. Want die staat ook niet stil in het heelal. Er valt een heel rijtje van bewegingen op te noemen waar de Aarde mee te maken heeft en die er voor zorgen dat wij dagelijks heel wat meer kilometers afleggen dan wij op het eerste gezicht vermoeden:

 • Op de eerste plaats roteert de Aarde. Sta je op de Noord- of Zuidpool, dan levert dan geen enkele extra kilometer op, maar woon je op de Evenaar dan leg je per dag ruim 40.000 km extra km af. Da’s toch niet niks.
 • De Aarde draait om de Zon,

Reacties

 1. paula zegt:

  Dus rennen heeft geen zin ….je komt geen steek verder!
  We blijven maar op dit balletje zitten.
  Toch willen we erop blijven,zolang als het kan!!!!!

  he leuk!!!!

  groetjes….Paula

 2. ik ben een alien

 3. ik ben een alien 😀

 4. Fabricius zegt:

  Wow, een alien zoekt contact! Bring me to your leader…

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.