29 februari 2024

Hoeveel km heeft u vandaag afgelegd?

De Hubble Deep Field: van ons af bewegende sterrenstelsels

Credit: ESA/NASA

Vraagje: hoeveel kilometer heeft u vandaag afgelegd? De beantwoording zal afhankelijk van de dagelijkse werkzaamheden die verricht zijn enkele kilometers of tientallen kilometers zijn. En de halve beroepschauffeur c.q. KLM-piloot die de astroblogs leest zal er een paar honderd c.q. duizend kilometer van maken. Maar meer ook niet. Wat de meeste mensen daarbij vergeten is dat ze niet alleen de kilometers moet vermelden die ze ‘op eigen houtje’ afleggen, maar ook de kilometers die ze als het ware meeliften met moeder Aarde. Want die staat ook niet stil in het heelal. Er valt een heel rijtje van bewegingen op te noemen waar de Aarde mee te maken heeft en die er voor zorgen dat wij dagelijks heel wat meer kilometers afleggen dan wij op het eerste gezicht vermoeden:

 • Op de eerste plaats roteert de Aarde. Sta je op de Noord- of Zuidpool, dan levert dan geen enkele extra kilometer op, maar woon je op de Evenaar dan leg je per dag ruim 40.000 km extra km af. Da’s toch niet niks.
 • De Aarde draait om de Zon, één rondje per jaar. Snelheid daarvan zo’n 29 km per seconde, oftewel 2.505.600 km per dag. Alweer niet niks.
 • Dan beweegt het gehele zonnestelsel in een baan om het centrum van de Melkweg. Schijnt behoorlijk snel te gaan: maar liefst 322 km per seconde, oftewel zo’n 27.820.800 km per dag. Ook weer een afstand die ik die beroepschauffeur niet zo één twee drie zie afleggen.
 • Maar we zijn er nog niet. Binnen de lokale cluster van sterrenstelsels, waar de Melkweg en het Andromedastelsel deel van uitmaken, zijn ook de nodige gravitationeel geïnspireerde bewegingen aan de gang. Ik heb het pas nog gezegd: met een vaartje van zo’n 130 km per seconde stevenen genoemde sterrenstelsels op elkaar af en dat levert dus een dagelijkse beweging op van ongeveer 11.232.000 km. Tsja, je vraagt je af of we met al die snelheden niet van de Aarde moeten worden afgeblazen. 😉
 • Waren dat de extra snelheden? Nee, natuurlijk niet. Want die gehele lokale groep van sterrenstelsels hangt niet stil in het universum. Nee, ergens in het heelal is een mega-groot supercluster van sterrenstelsels, de ‘Great Attractor’ genaamd, verstopt in het sterrenbeeld Waterslang (Hydra). En die trekt ons ook niet zo’n klein beetje aan, want met 600 km per seconde zijn we met Lokale groep en al onderweg naar die supercluster. Oftewel 51.840.000 km in 24 uur. Daar staan we toch letterlijk en figuurlijk niet bij stil.
 • En tenslotte, daarna hou ik er echt mee op, is er nog de beweging die veroorzaakt wordt door de uitdijing van het heelal. De snelheid waarmee wij ons van de rand van het heelal af bewegen is pak ”m beet 300 km per seconde, dus 25.920.000 km per dag.

Afgezien van die rotatiebeweging van de Aarde, die afhankelijk is van je positie op Aarde, zijn alle andere snelheden voor alle aardbewoners hetzelfde. Het leuke is nu dat er een website is die precies laat zien hoeveel km je per dag aflegt, rekening houdend met zowel je positie op Aarde als al die genoemde bewegingen in de ruimte: www.earthmove.info. Eenvoudig invullen wat je breedtegraad is (of kiezen uit een database van bekende steden, waaronder Amsterdam), hoe lang de tijd is (vul in 1440 minuten, oftewel 1 dag) en de afgelegde hoeveelheid voor onze breedtegraad is…….25.532.242.560 km! 😯 Mmmm, ik denk dat ik dat volgend jaar bij de belastingaangifte maar eens in ga vullen bij de reiskostenparagraaf. 😉 Bron: Earthmove.

Share

Comments

 1. Dus rennen heeft geen zin ….je komt geen steek verder!
  We blijven maar op dit balletje zitten.
  Toch willen we erop blijven,zolang als het kan!!!!!

  he leuk!!!!

  groetjes….Paula

 2. ik ben een alien

 3. ik ben een alien 😀

 4. Fabricius zegt

  Wow, een alien zoekt contact! Bring me to your leader…

Speak Your Mind

*