21 april 2019

Astronauten Atlantis gaan hitteschild repareren

het driehoekige gat in het hitteschildDe NASA heeft gisteren bekendgemaakt dat de vlucht van de Atlantis twee dagen langer zal duren, om de astronauten de gelegenheid te geven de schade aan het hitteschild te repareren. Dat betekent dat STS-117 terug zal keren op donderdag 21 juni en niet op dinsdag 19 juni, wat de planning was. Zoals ik zaterdag j.l. meldde zit er een driehoekig gat van zo’n 10 bij 15 cm aan de linkerzijde van de Atlantis, op het zogenaamde Orbital Maneuvering System (OMS). Het lijkt alsof het materiaal gekruld is, net als een oor aan een bladzijde. Het hitteschild is daar 5 cm dik. Volgens John Shannon, vluchtleider van STS-117, is reparatie een kwestie van ‘het materiaal gewoon terugduwen en dan zit het weer’. Ik hoop niet dat dit zo’n uitspraak is die later onsterfelijk zal worden door de simpliciteit en wellicht stupiditeit ervan, mocht bijvoorbeeld blijken dat de door Shannon genoemde handeling niet voldoende was om het gat daadwerkelijk te repareren. Tijdens de derde ruimtewandeling

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.