21 juli 2024

Morgen bedekt de Maan Venus!

vic07june17.jpg

Credit: Sky & Telescope.

Morgenmiddag zal de Maan de planeet Venus bedekken! Dat zal dus overdag plaatsvinden. Voor Utrecht zal Venus om 16.08 uur aan de donkere kant van de Maan verdwijnen en om 17.29 uur zal ‘ie weer tevoorschijn komen. Venus is van magnitude -4 en de Maan is een smalle sikkel (15% verlicht), dus om het alemaal te kunnen zien heb je wel een verrekijker of kleine telescoop nodig. Venus is op dat moment voor 44% verlicht [1]de beide binnenplaneten Mercurius en Venus hebben net als de Maan ook schijngestalten. Buitenplaneten zoals Mars, Jupiter en Saturnus hebben die niet. Die worden vanaf de Aarde gezien altijd vol … Lees verder. Het kaartje hiernaast (geleend van Sky & Telescope, waarvoor dank) laat het traject van de Maan deze week zien. Maandagavond (om een uur of 11) als Venus weer ‘verlost’ is van de Maan is er een mooie samenstand te zien. Een dag later is er een samenstand van Saturnus en de Maan. En dat allemaal in het west-noordwesten. Dat moet toch heel wat leuke plaatjes opleveren, nietwaar? Bron: Sterrengids 2007.
[Naschrift] Mocht het trouwens morgen bewolkt zijn, wat in ons ‘wárme Kikkerlandje’ geen uitzondering is, dan kan je de bedekking ook live volgen via webcast: http://www.lunarobservers.com/.

Voetnoten

Voetnoten
1 de beide binnenplaneten Mercurius en Venus hebben net als de Maan ook schijngestalten. Buitenplaneten zoals Mars, Jupiter en Saturnus hebben die niet. Die worden vanaf de Aarde gezien altijd vol beschenen door de Zon
Share

Speak Your Mind

*