25 augustus 2019

Zit er een mini-zwart gat ìn de Aarde?

zit er een mini zwart gat IN de aarde?Sterrenkundigen weten al een tijdje dat je zwarte gaten in vele maten hebt, van de stellaire zwarte gaten (enkele zonsmassa’s groot), via de Intermediate Mass Black Hole’s (IMBH), tot de supermassieve zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels (miljoenen tot miljarden zonsmassa’s groot). Waarschijnlijk is er ook een slag mini-zwarte gaten, de zogenaamde primordial black holes (PBH’s), die ontstaan zijn bij de oerknal, zo’n 13,7 miljard jaar geleden. Hebben stellaire zwarte gaten hun massa gepropt in een gebiedje met een diameter van zo’n twee kilometer, de PBH’s kunnen een massa ter grootte van de Mount Everest in een volume kleiner dan een waterstofatoom hebben zitten. Als zo’n PBH een willekeurige astrobloglezer zou passeren dan zal die er niets van merken, sterker nog zo’n PBH vliegt ongemerkt dwars door de Aarde heen. Wat dat betreft zijn die microscopisch kleine zwarte gaten net neutrino’s, want die vliegen ook dwars door je heen, al zijn dat er een tikkeltje meer. Maar volgens de Oekra

Reacties

 1. het zal kunnen dat er op de aarde ook zwarte gaten bestaan
  maar die kunnen we helemaal niet zien maar het is nog en mite

 2. “Het is nog en mite”. Huh?

 3. “het zal kunnen”? huh?

 4. Da’s twee maal huh. Ik ben bang dat Bram niet meer reageert.

 5. hoe ken ik meer informatie vinden over zwarte dingentje die ronhangen op de aarde misschien heb ik ooit eentje of nog steeds in mn bezit gehad?

 6. in ‘t artikel staan enkele bronnen. Volg die zou ik zeggen.

 7. harry zegt

  je bent een zwart gat

 8. Leuk. En jij, een witte dwerg?

 9. Klinkt wel leuk dat een zwart gat ons warm houdt nadat de zon uitgedoofd is, maar voorlopig (de eerste 5 miljard jaar) hebben we alleen maar last van extra warmteproductie, dus ik vind het toch meer een monster.

 10. Klinkt wel leuk dat een zwart gat ons warm houdt nadat de zon uitgedoofd is, maar voorlopig (de eerste 5 miljard jaar) hebben we alleen maar last van extra warmteproductie, dus ik vind het toch meer een monster.

 11. is da ecgt dat de werele eine is

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: