24 juli 2024

Zit er een mini-zwart gat ín de Aarde?

zit er een mini zwart gat IN de aarde?

Credit Ute Kraus, Physics education group Kraus, Universität Hildesheim, Wikipedia

Sterrenkundigen weten al een tijdje dat je zwarte gaten in vele maten hebt, van de stellaire zwarte gaten (enkele zonsmassa’s groot), via de Intermediate Mass Black Hole’s (IMBH), tot de supermassieve zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels (miljoenen tot miljarden zonsmassa’s groot). Waarschijnlijk is er ook een slag mini-zwarte gaten, de zogenaamde primordial black holes (PBH’s), die ontstaan zijn bij de oerknal, zo’n 13,7 miljard jaar geleden. Hebben stellaire zwarte gaten hun massa gepropt in een gebiedje met een diameter van zo’n twee kilometer, de PBH’s kunnen een massa ter grootte van de Mount Everest in een volume kleiner dan een waterstofatoom hebben zitten. Als zo’n PBH een willekeurige astrobloglezer zou passeren dan zal die er niets van merken, sterker nog zo’n PBH vliegt ongemerkt dwars door de Aarde heen. Wat dat betreft zijn die microscopisch kleine zwarte gaten net neutrino’s, want die vliegen ook dwars door je heen, al zijn dat er een tikkeltje meer. Maar volgens de Oekraïnse natuurkundige B.E. Zhilyaev is er toch een mogelijkheid dat die PBH’s onderweg in een ster of planeet ‘blijven hangen’. Hij heeft daarover een artikel geschreven getiteld Singular Sources of Energy in Stars and Planets en daarin zegt hij dat zo’n zwart gat eerst een baan volgt om het zwaartepunt in het midden van de ster of planeet. Dat kan miljarden jaren duren (!) en op een gegeven moment komt hij tot rust in dat centrum. In het geval van een ster zou de PBH extra warmte kunnen gaan produceren en zou de ster kunnen uitdijen en zelfs exploderen als een supernova. Mocht de PBH door een planeet ingevangen worden dan kan ook hier extra warmteproductie het gevolg zijn. Zhilyaev wijst er op dat planeten als Jupiter en Saturnus meer warmte produceren dan op grond van hun massa en afstand tot de Zon verklaard kan worden en dat een PBH een mogelijke bron is van die extra warmte. De massa van de PBH’s moet in dat geval 4 x 1019 en 7 x 1018 gram voor Jupiter respectievelijk Saturnus bedragen. Er zou zich dus in beide planeten op dit moment een zwart gat kunnen bevinden! 😯 Een PBH binnenin de Aarde is ook een mogelijkheid. Die zou volgens Zhilyaev gunstig uit kunnen pakken, want lang nadat de Zon gestopt is met warmteproductie (over 5 miljard jaar zal dat het geval zijn) zou een PBH in de kern van de Aarde de temperatuur aan het oppervlak voor leven draaglijk kunnen maken. Goh, da’s toch wel een opmerkelijk verhaal over zwarte gaten van die Oekraïner Zhilyaev. Waren zwarte gaten eerst de ultieme alles opvretende monsters die uit het kosmische meer van Loch Ness opdoemden, nu worden ze voorgesteld als de redders des Vaderlandsch, de eeuwigdurende warmtebron die letterlijk onder onze voeten de boel draaiende houdt. Het kan verkeren. Bron: Universe Today.

Share

Comments

 1. het zal kunnen dat er op de aarde ook zwarte gaten bestaan
  maar die kunnen we helemaal niet zien maar het is nog en mite

 2. “Het is nog en mite”. Huh?

 3. “het zal kunnen”? huh?

 4. Da’s twee maal huh. Ik ben bang dat Bram niet meer reageert.

 5. hoe ken ik meer informatie vinden over zwarte dingentje die ronhangen op de aarde misschien heb ik ooit eentje of nog steeds in mn bezit gehad?

 6. in ’t artikel staan enkele bronnen. Volg die zou ik zeggen.

 7. harry zegt

  je bent een zwart gat

 8. Leuk. En jij, een witte dwerg?

 9. Klinkt wel leuk dat een zwart gat ons warm houdt nadat de zon uitgedoofd is, maar voorlopig (de eerste 5 miljard jaar) hebben we alleen maar last van extra warmteproductie, dus ik vind het toch meer een monster.

 10. Klinkt wel leuk dat een zwart gat ons warm houdt nadat de zon uitgedoofd is, maar voorlopig (de eerste 5 miljard jaar) hebben we alleen maar last van extra warmteproductie, dus ik vind het toch meer een monster.

 11. is da ecgt dat de werele eine is

Speak Your Mind

*