Credit: X-ray: NASA/CXC/GSFC/M.Corcoran et al.; Optical: NASA/STScI
Ik heb al een paar keer geschreven over de supermassieve ster Eta Carina, die tussen 100 en 150 zonsmassa’s zwaar is. Het bakbeest is door de röntgensatelliet Chandra gefotografeerd (zie hiernaast, een combinatie van de welbekende coconfoto van Hubble en de röntgenfoto van Chandra). Men heeft ontdekt dat de ster veel stikstof in de interstellaire ruimte spuugt. En dat schijnt weer een duidelijk signaal te zijn dat het niet lang meer duurt voor dat ‘ie explodeert als supernova. In menselijke termen gesproken kan dat nog een tijdje duren, bijvoorbeeld over 10.000 jaar, maar astronomisch gesproken is dat zeer nabij. Dat is het berichtje vandaag. Kort want ik moet straks naar een vergadering ( 🙁 ). O ja, voor ik het vergeet:
Om 20.06 uur begint de zomer; Het is nog niet echt aan het weer te merken (’t lijkt er meer op dat de herst is begonnen). Start van de zomer betekent dat het middelpunt van de Zon door het zomerpunt van de ecliptica gaat, op een lengte van 90º00’00”;
Space Shuttle Atlantis zal zou vandaag landen in Florida; ’t weer zit daar een beetje tegen. Morgen proberen ze het nog een keer en als het in Florida niet lukt dan wijken ze uit naar het zonniger Californië.