26 februari 2024

Is de Toengoeska-krater gevonden?

Kaart van het gebied van de inslag

Credit: Luca Gasperini et al

Op 30 juni 1908 vond in Toengoeska in Oost-Siberië ’s morgens een enorme explosie plaats bij de Toengoeska-rivier. Bij de explosie werden vele bomen ontworteld in een omtrek van 30 tot 40 kilometer. Gelukkig was het een zeer onherbergzaam en dun bevolkt gebied [1]het enige slachtoffer van de explosie was een oude rendierherder, die op ca. 30 km van de inslagplaats door de kracht van de ontploffing 12 meter hoog in een boom werd geslingerd en later aan zijn … Lees verder. De meest geaccepteerde verklaring van de explosie, die een kracht had van 15 miljoen ton TNT (=1000 keer zo krachtig als de atoombom op Hiroshima), is de ontploffing van een meteoriet of komeet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak. Probleem tot nu toe was dat er geen grote inslagkrater te vinden is, maar alleen een ruim 2000 km² groot gebied waar de meeste bomen tegen de grond waren geslingerd. Maar een Italiaans team onder leiding van geoloog Luca Gasperini heeft mogelijk de krater ontdekt. Het gaat om Lake Cheko, dat zich zo’n 8 km ten noordnoord-westen bevindt van het punt dat tot nu toe als epicentrum van de explosie werd beschouwd (zie kaartje).

Driedimensionale reconstructie van het meer Cheko

Credit: Luca Gasperini et al

De vorm van de bodem van het meer wijkt af van de bodems van andere meren in de buurt. Tevens past de vorm goed bij een inslag van een object dat van boven kwam. Gasperini’s team zegt dat wellicht een fragment van de meteoriet op de plek van Lake Cheko is ingeslagen en de krater heeft gevormd, welke later met water is opgevuld. Op de afbeelding hiernaast een driedimensionale reconstructie van de vorm van lake Cheko. De waterspiegel is hierin 40 meter gezakt t.o.v. de werkelijke hoogte, om de vorm beter te laten zien. Verder onderzoek aan het meer moet meer duidelijkheid geven over wat er die 30e juni 1908 gebeurde. Het is te hopen dat het volgend jaar, als het ‘eeuwfeest’ van de Toengoeska-explosie wordt gevierd, iets heeft opgeleverd. Het volledige artikel van Gasperini et al is te lezen in het online tijdschrift Terra Nova. Bron: Sky & Telescope.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 het enige slachtoffer van de explosie was een oude rendierherder, die op ca. 30 km van de inslagplaats door de kracht van de ontploffing 12 meter hoog in een boom werd geslingerd en later aan zijn verwondingen overleed

Comments

 1. beste,

  het is mss ook nog een beetje te naiëf om ervanuit te gaan dat dit om een meteoorinslag ging. Rusland staat bekend om zijn vele grondstoffen, waaronder zeer grote ondergrondse methaangrotten.
  Het is dus niet uit te sluiten dat er zich op de plaats van het epicentrum een grote openbarsting van de bodem heeft voorgedaan, waardoor deze gassen emt enorme kracht ontsnapt zijn. Deze grote hoeveelheid gas in combinatie met een kleine vonk (bliksem,…) zou een enorme explosie veroorzaken, samen met een enorme luchtdrukgolf die vele km ver zou rijken.

  een paar rare feiten:
  in het epicentrum stonden de bomen nog recht, verbrand maar echt. dit zou logich zijn indien de explosie zich rond de bodem bevond.
  de bodem in de omtrek lagen om. dit is te verklaren door de grote luchtdrukverplaatsing.
  indien er dan toch echt een krater zou gevonden worden, dan is deze gewoon een verzakking van waar voordien het gas zat.

  denk er maar eens over na 🙂

 2. Is dat niet een theorie van de sterrenkundige Wolfgang Kundt, die stelt dat er tien miljoen ton gas uit de bodem tevoorschijn kwam en explodeerde? Interessante gedachte inderdaad. Thanx!

 3. patrick lentze zegt

  ik vind het een groot mysterie. er bestaan verschillende theorieën, maar het meest ongeloofwaardige is wel met het ruimteschip. ik zou het niet willen onderzoeken, want volgens mij is het heel erg koud en afgelegen daar.

 4. eh.. waar ben je dat van dat ruimteschip tegengekomen?

  • patrick lentze zegt

   sorry dat ik zo laat reageer, maar ik heb uw reactie nu pas gelezen. als u toengoeska op google zoekt, dan krijgt men vele links. over het ruimteschip wordt onder andere in wikipedia vermeld, maar u moet gewoon maar ook de andere links bestuderen als u dat wilt tenminste.

 5. rudiev zegt

  Ik zat het artikel zo eens te lezen tot ik op de een-na-laatste regel las over een eeuwfeest. Ik dacht ‘huh?’ die eeuw is allang voorbij! Toen ik naar de datum keek zag ik dat het een artikel uit 2007 was 🙂

  Ik vind dat patrick wel humor heeft om na ongeveer 7 jaar te zeggen ‘sorry dat ik zo laat reageer’ 🙂

  Volgens mij was het een ruimteschip dat gecrasht was of een ruimteschip dat juist een meteoriet vernietigde voordat de meteoriet ons zou vernietigen.
  http://phys.org/news766.html
  http://beforeitsnews.com/beyond-science/2013/02/alien-spaceship-found-in-meteor-crater-in-tunguska-russian-tv-news-and-videos-2440996.html
  http://www.whatsupinthesky.com/index.php/2013-04-24-00-44-09/earth/75-sensation-alien-spaceship-found-in-russia-patomskiy-crater-tunguska-event
  http://history1900s.about.com/od/1900s/qt/Tunguska.htm

  http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=9418
  http://www.grenswetenschap.nl/nieuws.asp?i=13783

Speak Your Mind

*