26 mei 2024

Titan of eh… Turner?

Schilderij eh... foto van Titan

Credit: NASA/JPL-Caltech

De foto hiernaast van de maan Titan, genomen door Cassini op 13 mei 2007, laat een schimmige, duistere wereld zien. Doet mij een beetje denken aan een schilderij van… eh ja, van wie ook al weer? O ja, van William Turner (zie hieronder Turner’s stoomboot in een sneeuwstorm uit 1842) [1]“Bij Turner weerkaatst de natuur altijd de ontroeringen van de mensen en brengt die tot uitdrukking. Wij voelen ons klein en overweldigd tegenover de machten waar wij geen gezag over hebben, en … Lees verder.  De foto van Titan is het resultaat van een combinatie van verschillende foto´s genomen in infraroodlicht bij golflengten van 938 en 619 nanometer.

Foto eh... schilderij van Turner

Credit: NASA/JPL-Caltech

Het noorden is op de foto boven en een tikkeltje naar rechts gedraaid (15º om precies te zijn). Die bewuste 13e mei, de dag dat velen van ons in Nederland moederdag vierden, stond het Cassini ruimtevaartuig op een afstand van 237.000 km van Titan. Tenminste, toen de foto werd genomen. De schaal van de afbeelding is 3 km per pixel, al worden door de wazigheid details van die grootte niet gehaald. Was er ook een sneeuwstorm op Titan gaande? 😉 Bron: NASA/JPL.

Voetnoten

Voetnoten
1 Bij Turner weerkaatst de natuur altijd de ontroeringen van de mensen en brengt die tot uitdrukking. Wij voelen ons klein en overweldigd tegenover de machten waar wij geen gezag over hebben, en wij moeten de kunstenaar wel bewonderen, die zó over de natuurkrachten kon beschikken“. Aldus prof. sir E.H.Gombrich in z’n bekende kunstboek Eeuwige Schoonheid
Share

Speak Your Mind

*