12 december 2024

Sterrenstelsel met dubbele supernova ontdekt

Dubbele supernova in MCG +05-43-16

Credit: Stefan Immler NASA/GSFC, Swift Science Team.

Supernovae zijn normaal gesproken een zeldzaam verschijnsel, die in een gewoon sterrenstelsel zo eens tussen 25 en 100 jaar optreden. Maar sterrenkundigen hebben onlangs met behulp van de ultraviolet-satelliet Swift van de NASA in het sterrenstelsel MCG +05-43-16 maar liefst twee supernovae gezien, die 16 dagen na elkaar te zien waren. De naam van de ’tweeling-supernova’ is SN 2007ck en SN 2007co. Fysiek hebben de twee supernovae niets met elkaar te maken, want ze vonden in ver van elkaar verwijderde delen van MCG +05-43-16 plaats, 380 miljoen jaar geleden (d.w.z. da’s de afstand in lichtjaar). Ze zijn ook qua type van elkaar verschillend: SN 2007ck is een supernova van type II [1]een zware ster die aan het einde van z’n actieve leven ineenstort en z’n buitenlagen vervolgens uitstoot en SN 2007co is van type Ia [2]waarbij sprake is van een dubbelstersysteem waarin een witte dwerg materie van z’n partner aantrekt en dan op een gegeven moment een kritische grens overschrijft en explodeert.. De dubbele supernova in MCG +05-43-16 doet trouwens denken aan het andere unieke sterrenstelsel op dat gebied: NGC 1316. Daar hebben ze namelijk vorig jaar in minder dan vijf maanden twee supernovae achter elkaar ontdekt én in de afgelopen 26 jaar nog eens twee andere supernovae. Vier supernovae dus binnen 26 jaar.  Alleen waren de vier supernovae allemaal van dezelfde categorie, type Ia. Toch jammer dat we van dit soort record-sterrenstelsels moeten lezen en dat we moeten constateren dat de laatst waargenomen supernova in ons eigen Melkwegstelsel in 1604 was, dus ruim 400 jaar geleden! 🙁 Zijn wij daarmee ook geen record-stelsel? Bron: NASA/Goddard Space Center.

Voetnoten

Voetnoten
1 een zware ster die aan het einde van z’n actieve leven ineenstort en z’n buitenlagen vervolgens uitstoot
2 waarbij sprake is van een dubbelstersysteem waarin een witte dwerg materie van z’n partner aantrekt en dan op een gegeven moment een kritische grens overschrijft en explodeert.
Share

Comments

  1. Jacqueline zegt

    Komt er bij een supernova ook veel warmte vrij zodat dat waarneembaar zou zijn op aarde als het in ons melkwegstelsel zou plaatsvinden, of alleen visuele waarnemingen?
    Groeten van Jacqueline!

  2. Er komt warmte vrij bij een supernova, maar dat zal de Aarde niet bereiken. Daar is de afstand te groot voor. We moeten het doen met de fotonen die ons bereiken in de verschillende delen van het electromagnetisch spectrum (van radiogolven via visueel licht tot röntgen- en gammastralen).

Speak Your Mind

*