26 februari 2024

Huygens sluit seizoen af

Ron kijkt of hij al mag beginnenMet een enerverende slotavond heeft sterrenkundevereniging Christiaan Huygens gisteravond haar seizoen eerste helft van 2007 afgesloten. Tot 14 september 2007 gaat de club op winter eh.. zomerslaap. De zomerperiode liggen de activiteiten van Huygens altijd stil vanwege zowel de zomervakantie als de korte, niet donkere nachten. Wat uiteraard niet betekent dat de leden zelf het nodige waarneemwerk blijven verrichten. Menig telescoop gaat binnenkort in de kofferbak mee op weg naar zonniger oorden in het zuiden. Afijn, gisteravond dus de slotavond van Huygens. Leden Maarten de Paauw en Ron Both hadden een programma georganiseerd, dat er globaal als volgt uit zag:

  • Een loterij met leuke prijzen
  • Een film over een sterrenkundig thema
  • Een quiz, alweer met leuke prijzen

De inslag van fragment G van komeet Shoemaker-Levy 9 op Jupiter

Credit: NASA

Gelukkig hadden ze geen barbecue gepland, want terwijl voorzitter Arno de avond opende kwam buiten de regen met bakken tegelijk naar beneden. Arno deed een aantal mededelingen, waaronder z’n wens om de start van de bijeenkomsten voortaan wat interactiever te maken. Wim deed daar direct een aftrap voor, want hij kwam met het bericht dat een flinke zonnevlekgroep te zien is op de Zon. Wie meer info daarover wil hebben kan op Spaceweather terecht. Ook was daar de aankondiging van Arno dat een enthousiast clubje mensen na de vakantie aan de slag gaat om de jeugd van de natuur- en vogelwacht Alblasserwaard ééns per kwartaal leuke dingen over sterrenkunde te laten zien. Na Arno kwam Ron aan het woord en die legde kort maar krachtig de bedoeling van de avond uit. Het was niet alleen loterijen, films en quizen wat de klok sloeg, maar ook eten en drinken. Er was flink gekokkerelt met salades en soepen, waarbij ik direct spijt had dat ik thuis gewoon gegeten had. De loterij was het eerste programmaonderdeel en direct viel op dat onder het toezicht van notaris Peter Boot één tafel wel heel erg veel prijzen toebedeeld kreeg. Ik stel voor dat een onafhankelijke onderzoekscommissie de loterij onder de loep neemt en op de mini-ALV in december verslag uitbrengt. Na de loterij was de film aan de beurt. We konden uit vier films kiezen en de ruime meerderheid koos voor een film over Jupiter. Daarin ruim aandacht voor de fragmenten van de komeet Shoemaker-Levy 9, die omstreeks 18 juli 1994 onder het oog van de gehele wereld op de reuzen-gasplaneet Jupiter letterlijk als een bom insloegen. Ik heb die inslagen destijds zelf ook via de telescoop kunnen volgen, dus de film riep warme herinneringen bij mij op. Tijdens de film kwam Ron ons regelmatig lastig vallen met bitterballen en andere vette snacks en dat maakte de aanwezigheden vervolgens weer behoorlijk dorstig. Slim hoor! 😉 Tenslotte was er de astroquiz, die inmiddels een soort traditie begint te worden bij de openings- en slotavonden van Huygens. Het was een soort van afvalracedie door Maarten gepresenteerd, die uiteindelijk gewonnen werd door Peter Pulles. Deze keer geen vervelende ‘prijs’ voor hem, zoals een voorgaande editie van de quiz toen hij als troostprijs een avond door hem met een voordracht te vullen kreeg, maar een heerlijke Chateau Migraine. Afijn, zo kwam er een einde aan de slotavond van Christiaan Huygens. Het is natuurlijk weer in beeld gebracht op de gevoelige digitale plaat en het resultaat daarvan is te bewonderen op de astroblogs-fotowebsite. Ook te benaderen via de fotopagina van astroblogs.

Share

Speak Your Mind

*