18 november 2018

Het wensenlijstje van Europese astro-natuurkundigen

roadmap.jpg

Europese wetenschappers die zich bezighouden met deeltjesfysica (en dan met name de sterrenkundige kant ervan) hebben zes vraagstukken benoemd die ze de komende tien jaren beantwoord willen zien. De vraagstukken staan beschreven in een zogenaamde roadmap, The Astroparticle Physics Roadmap Phase 1 genaamd. De zes vraagstukken die ze willen oplossen zijn:

  • Wat is de aard van donkere materie?
  • Hebben protonen een eindige levensduur?
  • Wat zijn de eigenschappen van neutrino’s?
  • Wat vertellen neutrino’s ons over de kern van de Aarde, de Zon en supernovae?
  • Wat is de oorsprong van de kosmische straling?
  • Kunnen we gravitationele golven ontdekken?

Het lijken verbluffend eenvoudig vragen en dat zijn het in feite ook, maar ze reiken diep in de fundamenten van de natuur. Het geeft aan dat we over veel zaken nog geen idee hebben hoe het in elkaar steekt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.