16 juli 2024

De klimaatdiscussie: best wel heftig!

Credit: JuergenPM/Pixabay

Zoals uit de uitzending afgelopen donderdag van de Britse documentaire The great global warming swindle en het daarop volgende studiodebat mocht blijken is er een heftige discussie gaande rondom de vraag wat nou precies de klimaatverandering veroorzaakt. Ik heb de documentaire zelf helaas niet gezien (ik had ’s avonds een etentje met collega’s, ook erg gezellig), maar de volgende dag had ik een hele discussie met Jan, die de uitzending wel gezien had. De vraag gaat inmiddels niet alleen over de oorzaak van de huidige klimaatverandering (de mens, de zon of een combi?), maar ook over de vraag of er nog wel puur objectief naar de klimaatverandering kan worden gekeken. Zoals ik zei heb ik de docu niet gezien [1]hij is te bekijken via uitzending gemist, maar ik begreep wel dat de trend de laatste tijd is dat door politieke druk klimaatsceptici nogal in de hoek worden gedreven. En da’s voor de klimaatwetenschap uiteraard geen goede zaak. Jan en ik hadden het er over dat het goed zou zijn om op de sterrenclub (Christiaan Huygens voor de niet-intimi) eens een spreker te vragen die hierover iets kan vertellen. Laat dat nou het geval zijn op 23 november 2007! Die dag (20.00 uur) komt Dr. Ir. P. Siegmund een lezing geven getiteld ‘Klimaatverandering, het klimaat in de afgelopen en komende 100 jaar’ [2]met de volgende beschrijving: Door de stijgende concentratie van kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer kan het klimaat op aarde veranderen. Zo’n klimaatverandering wordt … Lees verder. Het is een publiekslezing, dus iedereen is welkom! 😀 Schrijft ’t op in je agenda. Zie de site van Huygens voor meer info hierover. Om te peilen hoe astrobloglezers denken over de oorzaak van de klimaatverandering zal ik de komende tijd een poll plaatsen (rechts te vinden) [3]geeft mij direct de gelegenheid m’n nieuwe poll-plugin uit te proberen; let even niet op de engelse termen. Gelieve wel te voteren 😀 . Gelieve hieraan je medewerking te verlenen. De resultaten zullen uiteraard hier worden bekendgemaakt.

Voetnoten

Voetnoten
1 hij is te bekijken via uitzending gemist
2 met de volgende beschrijving: Door de stijgende concentratie van kooldioxide en andere broeikasgassen in de atmosfeer kan het klimaat op aarde veranderen. Zo’n klimaatverandering wordt voorspeld met modellen van de circulatie van de atmosfeer en de oceanen. Deze modellen voorspellen dat deze eeuw de temperatuur wereldwijd met 1 tot 4 gr. C zal stijgen. De afgelopen twintig jaar is de gemiddelde temperatuur op aarde geleidelijk aan hoger geworden. Het doel van de lezing is de toehoorder een genuanceerd beeld te geven over wat we weten en nog niet weten over de invloed van menselijk handelen op het klimaat.
3 geeft mij direct de gelegenheid m’n nieuwe poll-plugin uit te proberen; let even niet op de engelse termen. Gelieve wel te voteren 😀
Share

Speak Your Mind

*