22 september 2019

LOFAR ziet z’n eerste pulsar

Eh... zien jullie 'm?Met het eerste LOFAR station CS-01 is vorige week voor het eerst een pulsar1 gedetecteerd. Tijdens een meting van in totaal 15 minuten werd de pulsar PSR B0329+54 gedetecteerd.” Aldus een persbericht dat vandaag naar buiten werd gebracht door Astron, de stichting voor Astronomisch Onderzoek in Nederland

  1. Pulsars zijn roterende neutronensterren met een diameter van ongeveer twintig kilometer die ontstaan na het sterven van zware sterren. Deze exotische objecten hebben extreem sterke magneetvelden en vanaf hun magnetische polen worden radiogolven uitgezonden, vergelijkbaar met de lichtbundel van een vuurtoren. []

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.