16 januari 2021

Spirit en Opportunity zijn nog intact

horizon_survey_1205b_1235b_lg.jpgDe twee Marsrovers Spirit en Opportunity hebben barre weken achter de rug door de zeer zware stofstorm die op Mars heerst, maar het lijkt er op dat ze de storm tot nu toe heelhuids hebben doorstaan. De NASA had de beide wagentjes in een stand gezet om ze zo weinig mogelijk energie te laten gebruiken. Ze hebben weken niet bewogen, geen metingen verricht, zelfs de communicatie met Aarde werd deels verbroken. De reden was simpel: de stormstorm verduisterde de hemel op Mars zodanig dat de zon grotendeels uit het zicht verdween en daardoor konden de zonnepanelen minder zonlicht ontvangen. En dat leverde weer minder energie op. Grootste risico daarbij is dat de instrumenten niet warm genoeg konden worden gehouden en dat de Rovers zouden bevriezen. Gistermorgen (23 juli) had de NASA weer kontakt met beide Rovers. Het h

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.