16 juli 2024

Komeet Linear bij bolhoop M3

komeet_linear_pp.jpgOp 10 juli j.l. meldde ik de komeet C/2006 VZ13 Linear, die vanwege z’n opvallend groene kleur ook wel de groene komeet wordt genoemd. Die komeet stond onlangs bij de bekende bolvormige sterrenhoop M3 in Jachthonden (Canes Venatici). En da’s op 23 juli 2007 prachtig in beeld gebracht door Peter Pulles, de astrofotograaf die regelmatig de astroblogs vult met foto’s [1]Mmmm, wordt het geen tijd dat hij ook schrijver gaat worden op de Astroblogs? De nieuwe Petrus V of zoiets 😉 . Zoals altijd heeft Peter weer de nodige technische informatie meegeleverd over de totstandkoming van de foto: Gebruikte apparatuur was mijn William Optics 66 SD apo (D66mm f 388mm), voorzien van Televue RP fieldflattener op mijn Vixen GP reismontering. Als volgkijker deed een RR80/500 met 2x barlow dienst, samen met de WO apo bevestigd op een ASH instelslede. De camera was mijn Hutech gemodificeerde Canon XT Rebel (350-D) voorzien van IDAS LPS frontfilter. Het volgen deed ik op Arcturus, voor de 2e keer nu automatisch met PHD Guiding en een gemodificeerde webcam (de volgkijker kan ik afzonderlijk op een geschikte ster richten) via de instelunit op de slede. De afgebeeldde foto is een gestackte opname van 15 afzonderlijke opnames van 1 minuut elk. Omdat de komeet snel beweegt en er gevolgd is op een ster is de komeet een (groen) streepje geworden. Peter wijst er nog op dat ondanks de kleine diameter van de William Optics kijker (66 mm) de bolhoop M3 mooi in sterren is opgelost. Een goed bewijs voor de uitstekende kwaliteit van de kijker.

Voetnoten

Voetnoten
1 Mmmm, wordt het geen tijd dat hij ook schrijver gaat worden op de Astroblogs? De nieuwe Petrus V of zoiets 😉
Share

Speak Your Mind

*