14 april 2024

Het einde van alles (1): het einde van de mensheid

einde.jpg

Credit: HD Wallpapers

Beetje lastig om hier uitspraken over te doen en als je de aftakeling van de natuur om ons heen bekijkt denk je misschien dat we wel erg ons best doen om het einde van de mensheid te bespoedigen. De astrofysicus Brandon Carter heeft in 1983 het zogenaamde Doomsday argument [1]soms ook wel de Carter-Catastrofe genoemd bedacht, waarin hij stelt dat mensen die nu leven een willekeurige plaats innemen in de historische tijdsschaal en dat we daarom ongeveer halverwege de tijdsspanne zitten die de mensheid te gaan heeft. Volgens berekeningen betekent dit dat er een kans van 95% is dat de mensheid rond het jaar 11.000 aan haar einde zal komen. Kortom lieve Astrobloglezers: u kunt nog rustig gaan slapen. Hou trouwens in dit verband de zogenaamde Doomsdayklok in de gaten: deze staat sinds 2007 weer op vijf minuten voor twaalf. Mmmm, halen we die 11.000 wel? Morgen: het einde van het leven op Aarde.

Voetnoten

Voetnoten
1 soms ook wel de Carter-Catastrofe genoemd
Share

Comments

 1. Jan Brandt zegt

  Hee….eh…wat is dat nou weer, “Meneer Na-und”….Volgens mij meende ik toch te hebben vernomen van Uw zeer gewaardeerde wederhelft tijdens het afgelopen potje klaverjassen dat de laptop absoluut NIET mee mocht op vakantie……en…eh….wat zien ik nu tot mijn droevige verbazing (ha….ha…)een verhaal over het einde van de wereld nota bene, om het thuisfront “op te vrolijken”. Nou lekker hoor, ben ik %@* nog niet van die eh…”wijsheden” (??) van jou verlost, zucht….want zo te concluderen is die laptop van jou blijkbaar stiekumpjes als verstekeling met jou meegelift en ligt nu ook lekker te bakken en te braden in de Franse zon?!!
  Maar goed….ik verwacht nu toch op zijn minst toch wel elke dag een uitgebreid verslag van de vele spannende deep-sky waarnemingen die je daar gaat doen met al die telescopen die je hebt meegenomen….eh???
  Of dan in elk geval toch een klein verhaaltje, voor het slapen gaan, over de waargenomen perseiden……..al dan niet simultaan met de “Dordtse achterblijvers”…..hmmmm!!
  Afijn…..namens die “achterblijvers” alsnog veel vakantie-plezier toegewenst!!

  Groetjzzzz,

  Jean le Feu

 2. Laptop zat thuis achter slot en grendel. Serie over einde van alles was gewoon voorgebakken. haha… 🙂

  grz,

  St. Adrianus

Speak Your Mind

*